BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Alvar Kosunen

s. 0.0.1908 - 0.0.0
k. 0.0.1965 - 0.0.0

Teksti Jari J. Marjanen (VYS ry)
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiAlvar Vilho Kosunen
Oikea nimiAlvar Kosunen
TaitelijanimetAllu Kosonen, Allu Kosunen
SalanimetA. Oja, Arno Oja
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1908 - 0.0.0
Kuolinaika0.0.1965 - 0.0.0
Roolit ja soittimet
Roolitmuusikko (päärooli), sovittaja, orkesterinjohtaja, säveltäjä, sanoittaja, pedagogi
Soittimettrumpetti (pääinstrumentti), harmonikka
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Robert von Essen, Essen, Robert von
Kauko Käyhkö, Kauko Käyhkö
Yhtyeet
Dallapé, trumpetisti 1934 -- 1937
Ramblers, trumpetisti
Rytmi-Pojat, trumpetisti 1937 --
Iloisen teatterin orkesteri, orkesterinjohtaja
Biografia

Alvar ”Allu” Kosunen, taiteilijasukunimeltään Kosonen, oli monipuolinen musiikki- ja showmies, jonka pääsoitin oli trumpetti, mutta joka vaikutti myös säveltäjänä, orkesterinjohtajana ja sovittajana. Hän oli mukana ennen toista maailmansotaa Zambassa, Ramblersissa, Dallapé-orkesterissa (siinä taiteellisena johtajanakin) ja Eugen Malmsténin johtamissa Rytmi-Pojissa sekä sodan jälkeen Iloisen teatterin orkesterissa.


Kosunen oli pätevä trumpetisti, joka hallitsi myös showmiehen puuhat. Kauko Käyhkö muistelee hänellä olleen "savolaisen luonnonväärät leuat"; Kosusen tunteet vaihtelivat ja ailahtelivat herkästi.

Kosusen tunnetuin sävellys on Pirkka-Pekka Peteliuksen 1980-luvulla televisiossa uudelleen esille nostama Matti Jurvan sanoitus Muistan sua, Elaine, jonka lauloi levylle jo v. 1931 Ramblersin laulusolisti Leo Adamson. Hänen sovituksistansa taas muistetaan Martti Jäppilän valssi Iltatuulen viesti, joka Aikamiesten laulamana johti Matti Paalosmaan juontamaa radion Lista-ohjelmaa puolitoista vuotta 1960-luvulla.

Dallapésta kirjan laatineen Kauko Käyhkön mukaan Kosonen oli trumpetistina huippuluokkaa, mutta erehtyi muuttamaan ansatsina ns. no press –järjestelmään. Uusi soittotapa ei kuitenkaan oikein ruvennut hänelle istumaan eikä vanha enää pätenyt.

Sanottua

”Oe ijjäisyys, elä häppee pittuuttas” oli yhteen aikaan mielirepliikki, jonka ”Allu” alias Alvar Kosunen paiskasi ilmoille tilanteen piristimeksi. Enpä sitten tiedä, tarkoittiko hän itseään ja lyhyttä varttaan vai yleensä vain elämän harmautta. – Kauko Käyhkö

Valikoitu diskografia

Mieskuoro Aikamiehet ja Dallapé-orkesteri, joht. George de Godzinsky 1964: Iltatuulen viesti (valssi). Säv. & san. Martti Jäppilä, sov. Allu Kosonen [= Alvar Kosunen].

Olavi Virta, kuoro ja Sointu-orkesteri, johtaja Allu Kosonen 1949: Rakkauden kaikuja (hidas foksi). A. Oja [= Alvar Kosunen] (muita tekijöitä ei mainittu). Sointu 1055.

Pirkka-Pekka Petelius ja Pedro Hietasen Berberi-Orkesteri 1984: Muistan sua Elaine (foksi). Säv. Allu Kosonen [= Alvar Kosunen], san. Matti Jurva [= Mathias Jurva], sov. Pedro Hietanen [= Heikki Hietanen].

Bibliografia ja lähteet

Käyhkö, Kauko 1973. Dallapén tarina. Arvi A. Karisto Osakeyhtiö. Hämeenlinna. Ss. 173—175.

Warsell, Sakari 2002. Georg Malmstén — Suomen iskelmäkuningas. WSOY. Juva. Ss. 269, 276, 294, 308, 312, 315, 326, 336, 346, 349, 426, 449.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy