BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Kokoonpanon tiedot

Agents


Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Perustettu0.0.1979 - 0.0.0
Ensilevytys0.0.1979 - 0.0.0
Linkit
(Virallinen kotisivu)
http://www.agents.fi
Topi Sorsakosken kotisivu
http://www.topisorsakoski.net/
Jorma Kääriäisen kotisivu
http://www.jormakaariainen.fi/
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Vaikuttajat
Henrik Granö, kitaristi, The Sounds
Hank B. Marvin, kitaristi, The Shadows
Jimi Hendrix, kitaristi
Heikki Laurila, kitaristi
Muut henkilöyhteydet
Hannu "Tuomari" Nurmio, laulaja ja yhtyeenjohtaja, jonka kanssa Esa Pulliainen teki läpimurtonsa.
Atte Blom, levytuottaja, joka opasti laulaja Rauli "Badding" Somerjoen Pulliaisen puheille
Jäsenet
Rauli "Badding" Somerjoki, laulusolisti
Topi Sorsakoski, laulusolisti
Jorma Kääriäinen, laulusolisti
Muut yhteydet
United Beat Workers, Yhtye, jossa soittivat 1970-luvun lopulla sekä Esa että Kai Pulliainen.
Yhtyejäsenet
Ensimmäinen kokoonpano: Esa Pulliainen, kitara; Hans Etholén, rytmikitara; Jukka Ollila, kosketinsoittimet; Kai Pulliainen, basso; Juha Takanen, rummut ja Beat-Pete, laulu.

1981-84: laulusolistiksi Rauli "Badding" Somerjoki.

1984-92: laulusolistiksi Pekka Tammilehto (= Topi Sorsakoski)

1992-2006 Esa Pulliainen, kitara; Kai Pulliainen, basso; J.P. Virtanen, kosketinsoittimet; Heikki Sandrén, rummut ja Jorma Kääriäinen, laulu.

2008 -: laulusolistiksi keikoille Vesa Haaja ja saksofonistiksi Juho Hurskainen.
Biografia
"1980-luvun puolivälissä suomalaisen tanssilavakulttuurin pelasti rockyhtye: Topi Sorsakoski & Agents veti beatmusiikin, iskelmän ja rock’n’rollin avulla tanssilavoille uutta polvea." (Santtu Luoto: Agents is more. Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin (Tammi, Helsinki).

Joiden tietolähteiden mukaan on mahdotonta mennä sanomaan Agents-yhtyeen perustamispäivää, sillä sitä edelsi joukko monipovisia kokeiluja ja synteesejä. Varsinainen Agents syntyi joka tapauksessa syksyllä 1979 Hannu "Tuomari" Nurmion taustana toimineen Köyhien ystävät -muodostelman perilliseksi. Joukkueen vanhoista jäsenistä Esa Pulliainen jatkoi kitaristina ja Jukka Takanen rumpalina. Basisti Hans Etholén siirtyi rytmikitaristiksi, ja uusina vahvistuksina otettiin mukaan kosketinsoittaja Jukka Ollila sekä Esan veli Kai Pulliainen basistiksi. Laulusolistina toimi salaperäinen Beat-Pete.

Muodostelman leipälajina oli populäärimusiikin tuolloisesta valtavirrasta selvästi poikennut edellisen vuosikymmenen ns. rautalankarock, minkä vuoksi miehet luonnehtivatkin itseään "rautalankapuritaaneiksi". Tästä ilmeisestä epämuodikkuudestaan yhtye sai vielä samana vuonna levylle esityksensä Jätkän twist ja Kitara-twist, mitä singleä myytiin sen verran hyvin, että jatkoa seurasi seuraavana vuonna taltioinneilla Snake Shake ja Sydänsuruja sekä Agents Arabiassa ja Se jokin sinulla on. Vuonna 1980 Agents pääsi tekemään myös oman nimikkoalbumin, joka koostui intrumentaalinumeroista.

Kokoonpanon primus motor oli heti alun alkaen Esa Pulliainen, joka yhdisti soitossaan ja musiikillisessa näkemyksessään elementtejä rock’n’rollin kitarointiperinteestä suomalaisen iskelmän mollivoittoisiin sävyihin. Hänen ansiostaan "rautalangasta" tuli tavallaan salonkikelpoinen, kun se palasi estradeille viehättämään myös varttuneempaa kuulijakuntaa. Onkin sanottu, että hän ja Agents pelastivat 1980-luvulla monet tanssilavat kohtalokkaalta näivettymiseltä.

"Badding" Somerjoen kausi

Tuohon aikaan ilman vakituista taustajoukkuetta ollut Rauli "Badding" Somerjoki mieltyi hänkin Agentsin soitantaan ja lyöttäytyi syksyllä 1981 Pulliaisen veljesten seuraan. Tältä pohjalta syntyi vielä samana vuonna single, joka tarjosi kuultavaksi vähemmälle huomiolle jääneet esitykset Kuihtuu kesäinen maa ja Ensimmäisenä iltana. Sitä seurasi vielä kokonainen LP, Ikkunaprinsessa, mikä osoittautui oikeaksi myyntimenestykseksi.

Voittokulkua jatkoi vuotta myöhemmin vielä sitäkin suositumpi albumi Tähdet, tähdet, jonka nimikkosävelmä on Somerjoen suurimpia hittejä. Yhtye keikkaili ahkerasti ympäri maata ja esittäytyi myös Mika Kaurismäen elokuvassa Arvottomat, kunnes laulusolisti osoittautui yhä epäluotettavammaksi yhteistyön suhteen. Joukon johtaja Esa Pulliainen joutuikin tämän tästä pyytämään taiteilijanimellä Topi Sorsakoski esiintynyttä Pekka Tammilehtoa sijaistamaan Somerjokea.

Agents ja Tammilehto äänittivät kokeilumielessä single-levyn, joka pääsi markkinoille vasta vuosia myöhemmin eli 1984 - herättämättä kuitenkaan vielä silloin mainittavampaa kiinnostusta yleisön keskuudessa. Kun muu ryhmä päätti erota Somerjoesta pysyvästi, hänen tilalleen kiinnitettiin Sorsakoski. Siinä välissä yhtye ehti tehdä entisen laulusolistinsa kanssa LP-levyn Laivat, joutuen kuitenkin käyttämään tässä yhteydessä sopimussyistä salanimeä The Young Beats.

Uudistunut kokoonpano teki varsinaisen läpimurtonsa vuonna 1986 ensimmäinen yhteinen albuminsa In Beat avulla, tullen heti miten tunnetuksi kautta maan. Levyä myytiin yli 100 000 kappaletta eli ns. triplaplatinaan oikeuttava määrä, samoin seuraavaa, jonka otsikkona oli hieman hämäävästi Besame mucho. Kyseistä sävelmää kun ei löytynyt koko kiekolta.

Esa Pulliainen oli onnistunut luomaan yhtyeelle tyylin, joka tuntui tehoavan yhtälailla nuoriin kuin vanhempiinkin kuulijoihin. Agentsin ohjelmiston pohjan muodostivat useimmille jo entuudestaan tutut 1950- ja -60-luvun iskelmät uusina raikkaina sovituksina, ja keikoilla lisäväriä esitykselle toi vielä kaksi tanssityttöä. Näine eväineen seurue olikin yksi vuosikymmenen puolivälin suosituimmista tanssittajista.

Jälleen solistinvaihdos

Agentsin ja Sorsakosken yhteisten albumien voittoisaa sarjaa täydensivät vielä vuonna 1988 julkaistu Pop ja sitä pari vuotta myöhemmin seurannut Half and Half, joista jälkimmäinen sisälsi otsikkonsa mukaisesti sekä laulu- että instrumentaalinumeroita. Molemmat levyt menestyivät markkinoilla sinänsä hyvin, mutta koko touhu alkoi tuntua yhtyeenjäsenistä jo rutiininomaiselta vanhan toistolta. Niinpä yhtye katsoi elokuussa 1992 olevansa valmis hajoamaan.

Vanhan kokoonpanon joutsenlauluksi jäi samana vuonna ilmestynyt In Memoriam. Sorsakosken eron jälkeen Pulliaisen veljesparin rinnalle tulivat kosketinsoittaja J.P. Virtanen ja rumpali Heikki Sandrén. Laulusolistiksi pestattiin aikaisemmin myös taiteilijanimellä Freddie Falcon esiintynyt Jorma Kääriäinen ja kuudentena jäsenenä mukana nähtiin myös Vesa Anttila, aina tarpeen mukaan joko miksaajana, äänittäjänä, muusikkona tai tuottajana.

Kääriäisen tultua mukaan joukkue palasi musiikissaan hitusen rockiin päin, hylkäämättä silti iskelmäyleisöään. Aivan 1990-luvun lopulla Agents nähtiin ja kuultiin YLEn TV-viihdeohjelmassa Laulava sydän säestämässä mm. sellaisia solisteja kuin Paula Koivuniemi, Markku Aro, Pate Mustajärvi ja Ville Valo. Tästä harvinaislaatuisesta TV-sarjasta tehtiin myös levyalbumi, mutta seuraavana vuonna julkaistu minikooste Agents Sampler on keräilijöiden kannalta vielä suurempi aarre, sillä sitä ei tarkoitettu lainkaan julkiseen myyntiin.

Vuonna 2003 Esa Pulliaiselle myönnettiin säveltaiteen valtionpalkinto kiitokseksi siitä esimerkillisestä työstä, jonka hän oli tehnyt Agentsin johtajana ja suunnannäyttäjänä. Valtion Säveltaidetoimikunta rinnasti perusteluissaan muodostelman merkityksen ja menestyksen omana aikakautenaan jopa 1930-luvun legendaarisen Dallapén loistokkaaseen uraan.

Agents... forever?

Agents ja Jussi & The Boys tekivät vuonna 2004 yhteisen kiertueen otsikolla Pop Show, ja sekin taltioitiin äänilevylle. Tapahtuma enteili uutta vaihetta yhtyeen historiassa, sillä syyskuussa 2006 Agents ja Kääriäinen julkaisivat viimeisen yhteisen studioalbuminsa Agents... Is Allright. Pian sen jälkeen yhtye jäi pitkälle tauolle, minkä aikana ryhmän laulusolisti jatkoi uraansa itsenäisenäisesti.

Toukokuussa 2007 Topi Sorsakoski palasi muonavahvuuteen uutta levytystä, 1960-luvun suositulle brittiyhtyeelle The Renegades omistettua kokoelmaa ja siihen nivoutunutta kiertuetta varten. Tällöin syntyi myös historiallinen DVD-tallenne Reunion - live, ja joulupäivänä esiinnyttiin televisiossa samassa hengessä.

Seuraavana syksynä Agents palasi näyttämölle uudistuneessa kokoonpanossa. Laulusolistina toimi nyt Whistle Bait-yhtyeessä aikaisemmin toiminut Vesa Haaja ja lisävahvistukseksi oli kiinnitetty keikoille saksofonisti Juho Hurskainen. Alkuvuodesta 2009 muodostelma nimettiin Iskelmä-radion äänestyksessä "Vuoden yhtyeeksi", minkä saavutuksen jälkeen se on jatkanut keikkailua tasaiseen tahtiin.

Agents on säestänyt olemassaolonsa aikana useita artisteja heidän omissa levytyksissään. Mainittakoon esimerkkeinä vain Eino Grönin Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa (AXR AXRCDS 116) Syksyn Sävel -voittajasävelmä vuodelta 1997, Markku Aron Menneisyyden sillat (Odeon 7243 49794726) vuodelta 1999 ja Pate Mustajärven Ukkometso (Poko POKOCD 234) vuodelta 2000. Lisäksi Esa Pulliainen on työskennellyt omiin nimiinsä muitten tunnettujen taiteilijoiden kanssa.

Radiotoimittaja Pekka Laine on summannut Esa Pulliaisen ja Agentsin musiikillisen ideologian näin: "Agents-filosofiassa kitara on laulun ja musiikkia kannattelevan tunnelman palveluksessa. Esa Pulliainen ajattelee kuin mestarisovittaja: mikä toimii, se soitetaan, ja turhat töherrykset jätetään amatööreille." Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin (Tammi, Helsinki.), sivu 271.
Sanottua
"Vaikka kaikki joutuivat elämään kädestä suuhun eikä tulevaisuudesta ollut sen kummempaa tietoa, bändin välit pysyivät koko ajan hyvinä ja motivaatio säilyi korkealla. Esa Pulliainen painotti korkean moraalin merkitystä, ja Sittapiikki (yhtyeen autonkuljettaja Kimmo Rinne) muistaa ikuisesti, kuinka Esa kerran vähäväkisen keikan jälkeen sanoi hänelle, että jos yleisössä on yksikin, joka tykkää, hänelle on soitettava täysillä." Reijo Ikävalko: Topi Sorsakoski - kulkukoira 2002 (Gummerus, Jyväskylä).
Valikoitu diskografia
Agents: Jätkän twist / Kitara-twist 1979 (Johanna JHNS 102)

Agents: Snake Shake / Sydänsuruja 1980 (Johanna JHNS 123)

Agents: Agents Arabiassa / Se jokin sinulla on 1980 (Johanna JHNS 159)

Agents: Agents 1980 (Johanna JHN 2013)

Rauli "Badding" Somerjoki & Agents: Kuihtuu kesäinen maa / Ensimmäisenä iltana 1981 (Karhu KRHS 101)

Rauli "Badding" Somerjoki & Agents: Ikkunaprinsessa 1982 (Johanna JHN 3004)

Rauli "Badding" Somerjoki & Agents: Tähdet, tähdet 1983 (Johanna JHNS 557)

Topi Sorsakoski & The Agents: Itämaista rakkautta / Tyttö metsässä 1984 (Beta BESS 105)

Rauli "Badding" Somerjoki & The Young Beats: Laivat 1985 (AAB tuotanto AABLP 101)

Topi Sorsakoski & Agents: In Beat 1986 (Parlophone 9C-062-1384911)

Topi Sorsakoski & Agents: Besame mucho 1987 (Parlophone 9C-062-1385210)

Topi Sorsakoski & Agents: Pop 1988 (Parlophone 777-791459 1)

Topi Sorsakoski & Agents: Half and Half 1990 (Parlophone 777-794454 2)

Topi Sorsakoski & Agents: In Memoriam 1992 (Parlophone 777-780609 2)

Agents & Jorma Kääriäinen: Agents Forever 1995 (Parlophone 8 33668 2 8)

Agents & Jorma Kääriäinen: Agents Is Back! 1996 (Parlophone 8 37569 2 6)

Agents & Jorma Kääriäinen: Agents Is More! 1997 (Parlophone 8 23336 2 3)

Agents & Jorma Kääriäinen: Agents Is Best! 1998 (Parlophone 4 97761 2 8)

Agents & Jorma Kääriäinen, Paula Koivuniemi, Pate Mustajärvi, Ville Valo ym.: Laulava sydän 1999 (EMI 7243 524458 2 4)

Agents & Jorma Kääriäinen: Agents Sampler 2000 (Parlophone 7243 888703 2 0) Ei myynnissä!

Agents & Jorma Kääriäinen: Agents... Is Here! 2001 (Parlophone 7243 532651 2 0)

Agents & Jorma Kääriäinen: Agents... Is Rock! Vol. 1 2001 (Parlophone 7243 536672 2 1)

Agents & Jorma Kääriäinen: Agents... Is Tonight! 2003 (Parlophone 7243 5847340 2 1)

Agents: In The Beginning - Johanna Years 1979-1984 2003 (Johanna JHNCD 2532)

Topi Sorsakoski & The Agents: Surujen kitara - 32 Greatest Hits 2002 - kokoelma (EMI 7243 542219 2 7)

Agents & Jorma Kääriäinen: Agents... Is Best Vol. 2 2004 (Parlophone 7243 875247 2 9)

Jussi & The Boys / Agents: Pop Show 2004 (Parlophone 7243 571419 2 5)

Agents & Jorma Kääriäinen: Agents... Is Allright 2006 (Parlophone 0946 370956 2 1)

Topi Sorsakoski & The Agents: Renegades 2007 (Parlophone 50999-504655 2 1)

DVD:

Topi Sorsakoski & The Agents: Reunion - live 2008 (EMI)
Bibliografia ja lähteet
Ikävalko, Reijo 2002: Topi Sorsakoski - kulkukoira (Gummerus, Jyväskylä.)

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä)

Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin (Tammi, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy