BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Anssi Tikanmäki

s. 0.0.1955 - 0.0.0, Haapajärvi

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiAnssi Matti Tikanmäki
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1955 - 0.0.0, Haapajärvi
Roolit ja soittimet
Roolitsäveltäjä, kapellimestari, muusikko
Soittimetpiano, kosketinsoittimet, kitara
Linkit
(Virallinen kotisivu)
http://www.anssitikanmaki.com
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Guapita, kosketinsoittaja
Luftwaffe, kosketinsoittaja
Ikaros, kosketinsoittaja 1977-
Grand Slam, kosketinsoittaja
Young Lovers, kosketinsoittaja
Anssi Tikanmäki Film Orchestra, kapellimestari ja kosketinsoittaja 1986-
Anssi Tikanmäki Orchestra, kapellimestari ja kosketinsoittaja 2002-
Muut yhteydet
Jorma Panula, kapellimestari ja opettaja Sibelius-Akatemiassa
Muut henkilöyhteydet
Juice Leskinen, laulaja-lauluntekijä
Aki Kaurismäki, elokuvaohjaaja
Mika Kaurismäki, elokuvaohjaaja
Atte Blom, levytuottaja
Pekka Aarnio, levytuottaja
Biografia
Anssi Tikanmäki on kokeellisen musiikkiviihteen suuri, lajissaan omaperäinen kansallisromantikko, jonka sävellystyö on tullut tunnetuksi elokuvien välityksellä laajemmaltikin kuin oman maan rajojen sisäpuolella.

Anssi Tikanmäki on syntynyt 18.3.1955 Haapajärvellä, Keski-Pohjanmaalla, ja aloittanut pianotunnit jo kouluaikoinaan. 1960-luvun rockyhtyeitten innostamana hän harjoitteli myös kitaransoittoa, mutta kosketinsoittimista muodostui hänen varsinainen instrumenttinsa. Lukioaikoinaan Tikanmäki soitti heavyrockia Luftwaffe-nimisessä kokoonpanossa ja tanssimusiikkia orkesterissa, joka esiintyi Pohjois-Suomessa nimellä Guapita.

Aloitettuaan vuonna 1974 opinnot Sibelius-Akatemiassa Tikanmäki perusti siellä kolmisen vuotta myöhemmin mm. Reijo Karvosen kanssa yhtyeen, joka sai nimen Ikaros. Ikaros osallistui vuonna 1978 Mainos-tv:n Syksyn sävel-kilpailuun Tikanmäen sävellyksellä Kiutaköngäs, sijoittuen vaatimattomasti kuudenneksi. Lisäksi Ikaros edusti Suomea Intervision laulufestivaaleilla Sopotissa.

Orkesterisarjansa Maisemakuvia Suomesta Anssi Tikanmäki sävelsi jo opiskeluaikoinaan 1970-luvun lopulla. Vuonna 1980 hän valmistui Akateamiasta musiikinopettajaksi, ja samana vuonna tapahtui tämän sittemmin hänen läpimurrokseen muodostuneen teoksen kantaesitys Helsingissä. Ikaros-yhtyettä ja Sibelius-Akatemian orkesteria johti konsertissa kapellimestari Jorma Panula.

Valmistuttuaan Tikanmäki jatkoi työskentelyä freelancerina esiintyen mm. Hectorin, Arto Sotavallan ja Taiskan yhtyeissä sekä Young Lovers-nimisessä kokoonpanossa. Hän on myös sovittanut 1980-luvulla musiikkia mm. Veikko Lavin ja Harri Saksalan levyille sekä toiminut kosketinsoittajana ja sovittajana Juice Leskisen kuulussa Grand Slam -yhtyeessä. Tällöin syntyi koko joukko kuolemattomiksi luokiteltavia tallenteita, kuten kokoelma Boogieteorian alkeet.

Anssi Tikanmäen oma suurtyö Maisemakuvia Suomesta julkaistiin keväällä 1981 Pekka Aarnion tuottamana levytyksenä, joka herätti heti ansaittua huomiota. Tutustuttuaan juuri noihin aikoihin elokuvantekijäveljeksiin Mika ja Aki Kaurismäkeen Tikanmäki aloitti yhteistyön heidän kanssaan säveltäen musiikin vuonna 1982 valmistuneeseen elokuvaan Arvottomat. Filmin ääniraitaan sisältyi uudenlainen näkemys Jean Sibeliuksen Finlandiasta, minkä julkista esittämistä radiossa yritettiin kieltää mutta tuloksetta.

Seuraavana vuonna Tikanmäki kirjoitti musiikin Anssi Mänttärin ohjaamaan Rakkauselokuvaan, ja sen jälkeen olikin vuorossa jo toinen yhteisessä projekti Mika Kaurismäen kanssa: Klaani - tarina Sammakoitten suvusta. Filmi oli merkittävä säveltäjälle sen vuoksi, että se toi hänelle Jussi-patsaan parhaasta kotimaisesta elokuvamusiikista. Syksyllä 1984 Anssi Tikanmäki sai myös valmiiksi toisen pitkäsoittolevynsä Vanhat valokuvat, joka oli hänen mukaansa "suurella orkesterilla tehty suomalainen suojavarustus anglo-amerikkalaista massakulttuuri-invaasiota vastaan".

Vuonna 1985 Tikanmäelle myönnettiin valtion taidepalkinto hänen musiikistaan Mika Kaurismäen elokuvaan Rosso, ja seuraavana kesänä hän esitteli Sodankylän elokuvafestivaaleilla uuden mykkäelokuvien säestämiseen erikoistuneen orkesterinsa, joka kantaa nimeä Anssi Tikanmäki Filmorchestra. Kokoonpanossa on nykyisin 9 jäsentä - mukana mm. saksofonistiveteraani Pentti Lahti, rumpali Sami Kuoppamäki ja kaksi kapellimestarin omaa poikaa. Orkesteri on esiintynyt paitsi kotimaassa lukuisia kertoja myös muissa pohjoismaissa ja muualla Euroopassa sekä aina Japanissa saakka.

Syksyllä 1987 Anssi Tikanmäki Filmorchestralta - lyhyemmin ATFO - ilmestyi albumi Greed, joka koostui Sodankylässä kesällä saksalaisen Erich v. Stroheimin samannimisen mykkäelokuvan esityksen yhteydessä kuulluista Tikanmäen sävellyksistä. Kaksi vuotta sen jälkeen julkaistiin Films, mikä sisältää musiikkia useammista siihen asti nähdyistä Kaurismäen elokuvista. Sitten äänilevyjen teossa oli viiden vuoden tauko, jona aikana suomalaissäveltäjältä syntyi musiikki mm. venäläisen Sergei Eisensteinin filmiklassikkoon Panssarilaiva Potemkin.

Seuraavan äänitekokonaisuutensa Tikanmäki sai valmiiksi kesällä 1994 peräti 69 muusikon voimalla ja 38 studiopäivän jälkeen. Levy oli nimeltään Pizza a la Anssi Tikanmäki, ja sen sisältöä voitaneen pitää tekijänsä kunnianosoituksena ihailemilleen italialaissäveltäjille Ennio Morriconelle ja Nino Rotalle. Viisi vuotta myöhemmin syntyi Anssi Tikanmäen toistaiseksi vaativin sävellystyö valkokangasta varten: musiikki Aki ohjaamaan mykkäelokuvaan Juha. Osa siitä ikuistettiin myös levylle, ja ATFO esitti sitä vuonna 2009 mm. sekä Budapestissä että Pariisissa.

Teatteriin Anssi Tikanmäki on säveltänyt musiikkia 1990-luvulta lähtien. Tästä tuotannosta mainittakoon vain Kalle Holmbergin ohjaustyöt Tie Tampereelle vuodelta 1996 ja Tuntematon Sotilas vuodelta 1997 sekä Jukka Virtasen tekstittämä musikaali Täällä Pohjantähden alla vuonna 2002 Hämeenlinnan Kaupunginteatterille. Onpa Tikanmäki ehtinyt kirjoittaa musiikkia jopa kirkkouruillekin.

Syksyllä 2001 Tikanmäen teki tavallaan uuden aluevaltauksen julkaisemalla äänitteensä Perinteinen Pop-levy. Se sisälsi hänen säveltämäänsä ja pääosin myös sanoittamaansa suomenkielistä pop-rockia laulusolisteina mm. Sakari Kuosmanen ja Tarja Turunen. Tikanmäen 6-miehinen keikkabändi ATO eli virallisemmin Anssi Tikanmäen Orkesteri ilmestyi kuvioihin vuonna 2002 soittaen johtajansa säveltämää instrumentaalimusiikkia.

Loppukesästä 2006 Anssi Tikanmäki jatkoi kansallisromanttista maisemakuvateemaansa julkistamalla albuminsa Tuntematon maa, ja sarjaa on jatkanut alkuvuodesta 2009 otsikkonsa mukaisesti vesistömaisemiamme peilaava äänitekokonaisuus H2O.fi. Näissä merkeissä säveltäjä on konsertoinut sekä Pori Sinfoniettan että Seinäjoen kaupunginorkesterin kanssa kyseisillä paikkakunnilla.

Tikanmäki on summannut työskentelytapansa Pekka Nissilän haastattelussa vuonna 2002 näin: "Säveltäminen merkitsee minulle uteliaisuutta ja jatkuvaa opiskelua, halua oppia ja kehittyä. Ja se merkitsee intuitiota, elämyksiä ja innostumista." (Selvis n:o 2/2002)
Sanottua
"Morricone on säilynyt kaikki vuodet voimakkaana vaikuttajana minulle. Ja vasta vuosia sen jälkeen, kun olimme alkaneet yhteistyön Kaurismäen Mikan kanssa, selvisi, että myös Mika on Morriconen suuri ihailija." (Anssi Tikanmäki Pekka Nissilän haastattelussa, Selvis n:o 2/2002)

"Juhaa tein kaiken kaikkiaan 18 kuukautta, ensimmäisistä sävellysideoista elokuvaversion miksaukseen. Hoidin koko musiikkikakun itse alusta loppuun, kaikki ne 50 muusikkoa olivat minulla töissä, studiot vuokrattu firmani kautta ja niin edelleen. Miksausvaiheessa käytännöllisesti katsoen asuin Finnvoxin studiolla noin viisi viikkoa, tein niin pitkiä päiviä kuin jaksoin, ja välillä nukuin Warnerin karaokenauhavarastossa telttavuoteella muutaman tunnin ja sitten taas töihin." (Sama lähde kuin edellä)
Valikoitu diskografia
Säveltäjänä ja esiintyjänä:

Anssi Tikanmäki: Maisemakuvia Suomesta 1981 (Karhu)

Anssi Tikanmäki: Vanhat valokuvat 1984 (Beta)

Anssi Tikanmäki: Greed 1987 (Megamania)

Anssi Tikanmäki: Films 1989 (Megamania)

Anssi Tikanmäki: Pizza a la Anssi Tikanmäki 1994 (Johanna)

Tommi Läntinen: Balladi elokuvasta Klaani 1996 (Columbia)

Anssi Tikanmäki: Juha 1999 (Johanna)

Anssi Tikanmäki: Perinteinen pop-levy 2001 (Johanna)

Anssi Tikanmäki: Tuntematon maa 2006 (Rockadillo)

Anssi Tikanmäki: H2O 2009 (Rockadillo)

Sovittajana & tuottajana:

Juice Leskinen & Grand Slam: Ilomantsi 1981 (Johanna)

Veikko Lavi: Ihminen - homo sapiens 1981 (RCA)

Juice Leskinen & Grand Slam: Sivilisaatio 1982 (Johanna)

Juice Leskinen & Grand Slam: Boogieteorian alkeet 1983 (Johanna)

Pate Mustajärvi: Elämässä pitää olla runkkua / Yhdessä itkien 1983 (Poko)

Juice Leskinen: Kuopio, Iisalmi, Nivala (live) 1983 (Amulet)

Veikko Lavi: Monta ovea olen avannut 1983 (RCA)

Matti Pellonpää: Keke Rosberg Formula Rock 1984 (Sateenkaari)

Juice Leskinen & Grand Slam: Pyromaani palaa rikospaikalle 1985 (Grand Slam)

Juice Leskinen & Grand Slam: Yölento 1986 (Grand Slam)

Pate Mustajärvi: Synnyimme lähtemään 1986 (Poko)

Juice Leskinen & Grand Slam: Taivaan kappaleita 1991 (Grand Slam)
Bibliografia ja lähteet
Nyman, Jake, Gronow, Pekka & Lindfors, Jukka 2002: Suomi soi 3 - ääniaalloilta parrasvaloihin (Tammi, Helsinki.)

Nissilä, Pekka 2002: Anssi Tikanmäki - musiikkia vaistolla ja tunteella (Selvis n:o 2/2002)
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy