BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Sacy Sand

s. 0.0.1927 - 0.0.0, Kokkola
k. 0.0.1985 - 0.0.0, Kokkola

Teksti Jari J. Marjanen (VYS ry)
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiRolf Rainer Sigurd Sandqvist
Oikea nimiRolf Sandqvist
SalanimetSacy Sand
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1927 - 0.0.0, Kokkola
Vakava liikenneonnettomuus0.0.1961 - 0.0.0
Kuolinaika0.0.1985 - 0.0.0, Kokkola
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja (päärooli), muusikko, taidemaalari, mainosgraafikko
Linkit
Kokoelma-CD:n kappaletiedot ja taustaa
http://www.fiftyrecords.com/kauppa/indexamcd1027.htm
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Ossi Aalto, muusikkokumppani, orkesterinjohtaja
Pauli Granfelt, muusikkokumppani
Onni Hovi, muusikkokumppani
Leo Kähkönen, muusikkokumppani
Osmo Lindeman, muusikkokumppani
Ossi Malinen, muusikkokumppani
Ulla Sandvist, sanoittaja "Ulla Sand", vaimo
Pekka Stevander, muusikkokumppani
Göran Ödner, muusikkokumppani
Vaikuttajat
Erik Lindström, muusikkokumppani
Biografia
Sacy Sand aloitti jazz- ja perinteisenä iskelmämuusikkona, mutta hänestä tuli varsin pian meikäläinen latinalais-amerikkalaisen, erityisesti kuubalaisen rytmimusiikin uranuurtaja ja esitaistelija. Hän perehtyi boleroon, beguineen, cha-chahan yms. perusteellisesti ja opiskeli espanjan kieltä, jolla hän lauloikin esiintymisissään ja levytyksissään. Hänen ulkoinenkin olemuksensa sopi latinalais-amerikkalaiseen musiikkiin, ja hänen esiintymistään on nähtävissä muutamassa elokuvassa. Hän teki vain parikymmentä levytystä, kaikki 1950-luvulla, mutta hänen merkityksensä oli suurempi kuin pelkästä taltiointien määrästä voisi päätellä.

Rolf Rainer Sigurd Sandqvist syntyi Kokkolassa 9. kesäkuuta 1927. Hän itse kertoi "rumputelleensa" ja tehneensä rytmisoittimia jo lapsena, ja myöhemminkin hän valmisti monet soittimensa itse; osan lyömäsoittimistaan hän sai ostetuksi kalliiseen hintaan maassamme vierailleelta kuubalaiselta yhtyeenjohtajalta.

Jazzin alalla Sandqvistin varhaisin esikuva oli Benny Goodmanin orkesteri. Sodan jälkeen Sandqvist siirtyi Helsinkiin, jossa hän toimi mm. Ossi Aallon orkesterissa basistina ja laulajana. Helsingissä Sandqvist ehti myös opiskella Ateneumissa, josta hän valmistui mainosgraafikoksi ja taidemaalariksi. Näihin aikoihin eli 40-luvun lopussa ja 50-luvun alussa hän alkoi kiinnostua vakavasti mm. Perez Pradon ja Ernesto Lecuonan latinalais-amerikkalaisista rytmeistä, joihin hän sitten perehtyi niin hyvin, että hän mm. kirjoitti aiheesta artikkeleita nuottiesimerkkeineen senaikaisiin iskelmälehtiin (Musiikkiviesti ja Musiikki-Revyy). Hän perusti myöhemmin oman yhtyeen, joka erikoistui pelkästään kuubalaisiin rytmeihin. Hänen varsinainen levytysuransa mahtuu vuosiin 1951 –  1957, jolloin hän lauloi (joskus osin espanjaksi) sellaisia latinalais-amerikkalaisen musiikin ikivihreitä kappaleita kuin Keinu kanssani, Lissabonin yössä ja kaksi Alberto Dominguezin sävellystä, Perfidia ja Frenesi.

Vuonna 1961 Sacy Sand joutui esiintymismatkallaan vakavaan auto-onnettomuuteen: yhtyeen autoon törmäsi sivutieltä tullut auto, jonka kaikki matkustajat kuolivat, ja yhtyeessä Sandqvist loukkaantui pahiten. Tämä onnettomuus masensi Sandqvistia ja käytännössä lopetti hänen muusikonuransa ynnä sai hänet myös osittain alkoholisoitumaan, vaikka hän esiintyikin elämänsä 24 loppuvuoden aikana vielä jonkin verran kotikaupungissaan Kokkolassa, jossa hän sittemmin kuoli 15. marraskuuta 1985.Valikoitu diskografia
Sacy Sand ja yhtye (1953): Kuka kanalja varasti hääkellot? (Somebody Bad Stole de Wedding Bell), calypso. Säv. & san. Bob Hilliard & Dave Mann, suom. Saukki [= Sauvo Puhtila]. Tähti RW 507.

Sacy Sand yhtyeineen (1956): Lemmentuskissasi (Me lo dijo adela / Sweet and Gentle), cha-cha. Säv. Otilio Portal, suom. Kristiina [= Kyllikki Solanterä]. Star WS 614.

Sacy Sand ja Ossi Malisen orkesteri: Perfidia, beguine. Säv. & san. Alberto Dominguez Borras, suom. Lauri Jauhiainen. His Master's Voice TJ 64.


Bibliografia ja lähteet
Gronow, Pekka [2009]. CD-levyn AMCD 1027 esittelyvihko.

Luhtala, Pertti 2002. "Sacy Sand - latinalaismusiikin uranuurtaja". Teoksessa Suomi soi 1: Tanssilavoilta tangomarkkinoille. Kustannusosakeyhtiö Tammi. Hämeenlinna. S. 263.


Muut huomautukset
Em. kokoelma-CD:ssä on mukana elokuvien ääniraidoista saatuja ja ravintolassa tehtyjä taltiointeja, jotka eivät siis ole varsinaisia levytyksiä.


Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy