BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Kokoonpanon tiedot

Islanders


Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Nimihistoria
D'Islanders, 0.0.1966, nimi vuosina 1966-67
Tärkeät päivämäärät
Perustettu0.0.1963 - 0.0.0, Helsinki
Ensilevytys0.0.1964 - 0.0.0
Yhtyejäsenet
1. kokoonpano 1963-1964: Stig Selin soolokitara, Pertti "Pepe" Willberg komppikitara, Kaj Wallin bassokitara & Erkki Tanninen rummut.

1964: Tannisen tilalle ensin Antero Päiväläinen ja sitten Martin Brushane, jotka vuorottelivat myöhemmin rumpaleina, kunnes heidän tilalleen kesällä 1964 ruotsalainen Kurt Mattson dr.

D’Islanders 1966: Eero Raittinen voc & dr, Kaj Westerlund g, Ave Lönnfors g, Lars Qvist b, Ronnie Österberg dr.

D’Islanders 1967: Kaj Westerlund g, Timo Lindström org, Matti Urrila b & Matti Oiling dr.

The Islanders 1967: Seppo "Paroni" Paakkunainen, sax, fl & v, Pekka Laitinen kb, Kaj Westerlund g, Timo Lindström b & Kurt Mattson dr.

Islanders 1968: Pekka Pöyry sax, Kaj Westerlund g, Seppo Hovi org, Timo Lindström b & Kurt Mattson dr.

Islanders 1969: Pekka Pöyry sax, Nono Söderberg g, Seppo Hovi org, Lasse Kvist b & Kurt Mattson dr.

Islanders 1969: Kaj Backlund tp, Juhani Aalto tb, Seppo Hovi kb, Heimo "Holle" Holopainen g, Timo Lindström b & Kurt Mattson dr.

Islanders 1973: Eero Lupari g, Kari Kuusamo kb, Jarkko Leivo b & Ismo "Ippe" Kätkä dr.

Islanders 1974-75: Kalervo "Kassu" Halonen kb, Mircea Stan tb, Pentti Lahti sax, Esko Vesterinen g, Raine Angelvuo b & Ismo "Ippe" Kätkä dr.

Islanders 1977: Kalervo "Kassu" Halonen kb, Janne Louhivuori g, Pekka Helin b & Kari Siukonen dr.

Islanders 1998-99: Jari Ravaska, Pekka Suominen, Pete Kinnunen g, Teemu Kortelainen, Krister Åberg g & Oivi Väisänen.

Islanders 2000: samat paitsi Väisänen.

Islanders 2002: Pete Kinnunen g, Krister Åberg g, Marko Roininen kb, Heikki Laine b & Pontus Söderlund dr.

Islanders 2003-04: samat paitsi Laineen tilalla Pasi Tauriainen b.

Islanders 2005: Jussi Turpeinen g, Antti Huilala kb, Pasi Tauriainen b & Pontus Söderlund dr.

Islanders 2008- : Jussi Turpeinen g, Olli Hyttinen kb, Pasi Tauriainen b & Pontus Söderlund dr.
Biografia
Urallaan moniaita värikkäitä vaiheita ja kokoonpanomuutoksia läpikäynyt The Islanders nousi laulusolistinsa Ilkka "Danny" Lipsasen siivellä aikansa suosituimmaksi suomalaiseksi nuorisoyhtyeeksi ja jatkoi sen jälkeen uraansa uuden listakomeetan Kiril "Kirka" Babitzinin säestäjänä. Oltuaan välillä pitkään poissa kuvioista se on palannut jälleen estradeille uudella miehityksellä.

The Islanders syntyi vuonna 1963 Helsingin Lauttasaaressa (siitä nimi!) ns. rautalankabändinä, mutta jo varhaisessa vaiheessa siihen pestattiin laulusolistiksi samoissa kellaritiloissa toisen yhtyeen kanssa harjoitellut Ilkka Lipsanen, taiteilijanimeltään Danny. Pojat edistyivät musisoinnissaan siksi hyvin, että uskaltautuivat ennen pitkää koe-esiintymiseen Jaakko Salon pakeille Scandia-musiikkiin. Tämän tapaamisen seurauksena viisikko pääsi helmikuussa -64 levyttämään pari numeroa, joista toinen oli amerikkalaisen folklaulajattaren Joan Baezin ohjelmistosta löytynyt balladi East Virginia.

Jyrki Hämäläinen on kertonut levytyksen synnystä vuonna 1996 ilmestyneessä teoksessaan Hopeinen kuu näin: "Danny ja Islanders harjoittelivat koko sunnuntaipäivän laulua ja Danny laati siihen mieleisensä sovituksen. Esko Linnavalli keksi lauluun sopivan Hammond-säestyksen. Niin sitten Esko soitti sen hienosti ja sovituksen tekijöiksi merkittiin Esko Linnavalli ja Ilkka Lipsanen."

The Islandersin englanninkielinen esitys voitti Jaakko Jahnukaisen televisiossa pyörittämän suositun levyraadin ja nousi sitä tietä listahitiksi. Päiväläisen tilalle rumpaliksi oli pestattu jo tässä vaiheessa ruotsalainen Kurt Mattson, joka oli mukana myös Antti "Andy" Einiön levyttäessä huhtikuussa 1964 yhtyeen kanssa kappaleen Farmer John. Taltiointi oli tehty lähinnä pilan päiten, mutta sekin menestyi erinomaisesti taaten joukkueelle töitä myös jatkossa.

Danny ja The Islanders ehtivät tehdä yhdessä vielä pari singleä, ennen kuin Lipsanen joutui suorittamaan asevelvollisuuttaan ja säestäjät putosivat tavallaan tyhjän päälle. "Islanders oli vain vuoden kasassa. Vähän päälle", Lipsanen on muistellut. (Jyrki Hämäläinen, 1996: Hopeinen kuu.) "Sitten mä meni armeijaan ja aloitin soolouran. Meillä oli erilaisia näkemyksiä Willbergin Pepen kanssa."

Ilkka Lipsasen poistuttua armeijan leipiin Willberg, Wallin ja Mattson irtautuivat keväällä 1965 Beatmakers- ja pian sen jälkeen uuteen Jormas-kokoonpanoon. Samoihin aikoihin julkaistiin Einiön ja The Islandersin nimissä single Got My Mojo Working, mutta levyllä soitti tosiasiassa Esko Linnavallin johtama studio-orkesteri. Itse Islanders ilmestyi uudelleen näyttämölle alkukesästä samana vuonna otsikkoa Danny Show kantaneen kiertueen myötä - tosin nimellä D’Islanders ja muutenkin uudistuneena.

Kysymyksessä oli itse asiassa Eero Raittisen The Boys, joka oli naamioitu palvelemaan "Danny" Lipsasen tarkoitusperiä. Kun Lipsanen ja Raittinen jatkoivat sitten kumpikin uriaan syksymmällä itsenäisesti, tavaramerkki The Islanders jouti taas säilöön.

Lipsanen herätti yhtyeen uudelleen henkiin keväällä 1967 kesäshow’taan Mustaa ja valkoista varten, missä yhteydessä D’Islanders esiintyi jälleen uudistetussa kokoonpanossa. Ryhmä hajosi kiertueen jälkeen ja sen tilalle ilmaantui jälleen uusi muodostelma, laulusolistinaan nyt nuori Lipsasen suojatti Kiril "Kirka" Babitzin. Joukkuetta johti saksofonisti-viulisti Seppo "Paroni" Paakkunainen, joka sovitti ja johti lokakuussa 1967 myös Babitzinin läpimurtolevytyksen Hetki lyö.

Taltiointi kirjattiin aluksi yhtyeen ja vasta myöhemmin laulusolistin nimiin. Toukokuussa 1968 Islandersilta ilmestyi omissa nimissään uusi single, niin ikään hyvän suosion saavuttanut Leijat. Laulajaa säestäneen yhtyeen kokoonpanoa ei mainittu, mutta tämäkin esitys on sisällytetty sittemmin "Kirka" Babitzinin äänitetuotantoon.

"Danny" Lipsanen jatkoi puolestaan vuonna 1968 uudella kesäshow’lla, jonka nimi oli Rock Side Story. Sen musiikista vastasivat mm. kosketinsoittaja Seppo Hovi ja enemmänkin jazzin saralla kunnostautuneen saksofonistin Pekka Pöyryn vahvistama D’Islanders. Tämän jälkeen maata kiersikin kaksi eri Islanders-muodostelmaa, kunnes Lipsanen luopui omastaan yli kolmeksi vuosikymmeneksi turvautuen konserteissaan ja kiertueillaan ulkopuolisten apuun.

Kiril "Kirka" Babitzin taltioi helmikuussa 1969 Scandian studiossa Helsingin Kulttuuritalossa oman Islanders-ryhmänsä kanssa maamme ensimmäisen live-levytyksen Kirka keikalla, mutta tässä tilaisuudessa esiintyneen yhtyeen kokoonpanosta ei ole tarkempaa tietoa. Kesemmällä hän teki myös ensimmäisen oman kiertueen, joka kantoi nimeä Rock and Roll Cirkus.

Vuonna 1973 Babitzin ja jälleen kuvaan mukaan tullut Islanders julkaisivat yhteisen albumin Rautaa ja kettinkiä, minkä sovituksista vastasivat Olli Heikkilä ja tuolloista kokoonpanoa johtanut kitaristi Eero Lupari. Seuraavana vuonna Islandersin johtoon astui kosketinsoittaja Kalervo "Kassu" Halonen työstäen uuden muodostelman turvin ja uuden tuotantoyhtiön laskuun levytyskokonaisuuden Tiukka linja. Samat tekijät olivat asialla myös vuonna 1975, kun syntyi äänite Lauantaiyö.

Halosen johtaman Islandersin joutsenlauluksi äänilevyjen saralla jäi vuonna 1977 kvartettikokoonpanolla tehty Speed, mutta Lipsasen 1900-luvun lopussa uudelleen henkiin herättämä samanniminen yhtye ei ole levyttänyt esityksiään ainakaan laajempaan käyttöön.

Lähteet:
Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin (Tammi, Helsinki.)
Hämäläinen, Jyrki 1996: Hopeinen kuu (Otava, Keuruu.)
Hämäläinen, Jyrki 1993: Tähtien tuska ja kimallus (Otava, Keuruu.)
Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki.)
www.danny.fi
Sanottua
"Seppo Hovi, nykyinen tenavasetä, oli Islandersien urkuri. Hän oli suunnattoman älykäs ja arvostettu koko kiertueella. Seppo oli myös loistava soittaja. Danny sanoi kerran, että Seppo Hovi esitti yksin kappaleen ’House Of The Rising Sun’, niin rankka oli hänen soolonsa. Seppo oli myös hyvä laulaja, ja jos hänellä olisi ollut kunnianhimoa, hänestä olisi tullut yksi 60-luvun suurista nimistä." (Jyrki Hämäläinen: Tähtien tuska ja kimallus 1993 (Otava, Keuruu.)

"Seposta (Hovi) tuli Islandersien henkinen johtaja. Hän oli nopeaälyinen ja verbaali lahjakkuus, joka pystyi kommenteillaan ’pudottamaan’ kenet tahansa. Ja Seppo Hovi ryyppäsi rajusti ja sekoili rajusti, kuten kaikki muutkin 60-luvun iloiset pojat. Ei Seppo ollut muita pahempi tai kummempi." (Päivi Paunu/Jyrki Hämäläinen: Hopeinen kuu 1996 (Otava, Keuruu.)
Valikoitu diskografia
Danny & The Islanders: East Virginia / Hey Boba Lou 1964 (Scandia)
Antti "Andy" Einiö & The Islanders: Farmer John 1964 (Scandia)
D’Islanders (Myöhemmin Kirka & The Islanders): Hetki lyö 1967 (Scandia)
The Islanders: Jos vain voit luottaa / Leijat 1968 (Scandia)
Danny & The Islanders: Tukholma 1968 (Scandia)
Danny: Danny 1968 (Scandia)
Kirka & The Islanders: Kirka keikalla 1969 (Scandia)
Kirka & The Islanders: Rautaa ja kettinkiä 1973 (Scandia)
Kirka & The Islanders: Tiukka linja 1974 (EMI)
Kirka & The Islanders: Lauantaiyö 1976 (EMI)
Kirka & The Islanders: Speed 1977 (Mikämikä)
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy