BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Kokoonpanon tiedot

Bogart Co.


Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Perustettu0.0.1983 - 0.0.0, Turku
Linkit
Ressu Redfordin kotisivu
http://www.ressuredford.fi/
Yhtyejäsenet
Reddie "Ressu" Redford (Esa Mäkelä), laulu
Sam Eagle (Sami Piiparinen), kitara
Guy Stoneman (Kaj Stenman), kosketinsoittimet
Vinnie Lane (Veijo Mäki) basso
Johnny Gustafsson, rummut.
Biografia
Turkulainen amerikkalaisen elokuvanäyttelijän Humphrey Bogartin mukaan nimensä saanut turkulaisyhtye Bogart aloitti toimintansa vuonna 1983 erikoisalanaan nimikkeellä discopop tunnettu musiikinsuunta. Lähtökohtana oli kuulemma "tehdä kaikki eri tavalla kuin muut" ja tähdätä kunnianhimoisesti heti kansainvälisille markkinoille. Tämän vuoksi yhtye satsasi esiintymisasuihin ja sen jäsenet esiintyivät vierasmaalaisilta soinnahtavien taiteilijanimien suojassa.

Joukon keulahahmo oli vaaleakutrinen ja urheilullinen Reddie Redford alias Esa Mäkelä, josta muotoutui sittemmin Ressu Redford. Avoimen kaupallisesti suuntautunut Bogart herätti heti alun pitäen ristiriitaisia tuntoja yleisön keskuudessa, mutta se kelpuutettiin kuitenkin avaamaan vuoden 1983 Ruisrock. Samana vuonna yhtye pääsi tekemään myös esikoisalbuminsa, jonka englanninkielinen sisältö oli pääosin Mäkelän käsialaa.

Levy sai kunnianhimoisen otsikon No. 1, mutta se ei menestynyt kotimarkkinoilla läheskään odotetulla tavalla, eikä liioin avannut yhtyeelle ovia ulkomaille. Niinpä Bogart kääntyi sitten turkulaisten iskelmämoguliveljesten Matti ja Teppo Ruohosen puoleen ikuistaakseen heidän laskuunsa pari vuotta myöhemmin kokoelman Dance Station, johon kuului myös singlehitiksi osoittautunut esitys All The Best Girls. Tässä vaiheessa muodostelma otti käyttöön nimen Bogart Company tai lyhykäisemmin vain Bogart Co.

Bogart Co. alkoikin saavuttaa entistä suurempaa suosiota nimenomaan nuoremman tanssiyleisön keskuudessa, joten se pääsi tekemään jo seuraavana vuonna uuden albumin, otsikoltaan Only Lonely. Levy nousikin loppuvuodesta 1986 listoille, yltäen marraskuussa kyseisenä vuonna jopa kolmanneksi.
Siihen mahtui myös uusi hitti, parhaimmillaan singletilastossa neljänneksi noussut Princess.

Edellisestä CD:stään saamansa kultalevyn innoittamana Bogart Co. päätti yrittää seuraavana vuonna oikein tosissaan kansainvälisille markkinoille. Yhtye lähti siinä mielessä syksyllä 1987 kahdeksi kuukaudeksi Lontooseen levyttämään asiaankuluvan kohun saattelemana. Tältä retkeltä syntyi albumi New Games, joka saatiin kauppoihin vain Suomessa - tosin täälläkin toivottua vaatimattomammin tuloksin.

Joukkueen usko tulevaisuuteen pysyi silti lujana ja vuotta myöhemmin yritettiin uudelleen, uuden levymerkin alla. Tuloksena oli CD I Want You, mikä ei sekään yltänyt koskaan Top 10:een myyntitilastoissa. Niinpä Bogart Co.:n viimeiseksi kaupalliseksi äänitteeksi jäi vuonna 1989 ilmestynyt albumi Dance On.

Samana vuonna Bogart Co.:n jäsenet kokeilivat vielä uudella aikaisempaa rajummalla konseptilla, joka kantoi nimeä Boozin' Bang'n' Dance Crew. Se sai aikaan yhden ainoan pitkäsoittokiekon, otsikoltaan varsin provokatorisen discokokoelman Kiss My Ass, minkä kohtaloksi oli jäädä keräilijöiden harvinaisuudeksi.

1990-luvulle tultaessa Bogart Co.:n neljä alkuperäisjäsentä perustivat yhteisen tuotantoyhtiön, joka sai heidän taiteilijanimiensä (Redford, Eagle, Lane ja Stoneman) alkukirjaimien mukaan nimen R.E.L.S. Joukon keulakuvana toiminut laulusolisti Mäkelä ryhtyi siinä ohessa jatkamaan uraansa itsenäisesti muiden jättäytyessä taustalle, kunnes muodosti vuonna 1995 kolmen entisen yhtyekumppaninsa ja laulajatar Suzie Aldabbaghin kanssa uuden sen ajan discomusiikkiin erikoistuneen kokoonpanon Sound Of R.E.L.S. Tämän ja Ressun soololevytysten lisäksi ryhmä on tehnyt musiikkia myös muille Turun seudun artisteille kuten Beat-yhtyeelle, Tina Petterssonille ja Neon2-duolle.

Bogart Co. palasi estradille kesällä 2003 Jyväskylän rallin tiimoilla ja teki sen jälkeen 15 keikkaa, kunnes vetäytyi taas kulisseihin viideksi vuodeksi. Elokuussa 2008 yhtye esiintyi vanhassa kokoonpanossaan Turun saaristomerifestivaalissa ja Ressu Redford on jatkanut keikkailua sen jälkeen enimmäkseen Jussi Rainion kanssa.

Lähteet:

Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin (Tammi, Helsinki).

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä).

Pennanen, Timo 2006: Sisältää hitin (Otava, Keuruu).
Sanottua
"Alusta asti haluttiin tehdä kaikki eri tavalla, kuin ennen oli tehty - siis meidän mielestämme. Satsasimme esiintymisasuihin ja omasta mielestämme teimme tyylikästä, taidokasta ja hyvää musaa. Niinhän bändit ja artistit aina ajattelevat tekevänsä. Ei kai kukaan koskaan sano ’Mä teen huonoa musaa. Toivottavasti kukaan ei diggaa tätä’. Kaikesta yrityksestä huolimatta ensimmäinen levytyksemme ei ollut myyntimenestys." (Ressu Redford kotisivullaan internetissä.)

Valikoitu diskografia
Bogart Co.: No. 1 1983 ( DigIt), CD 2002 (Warner Music).
Bogart Co.: All The Best Girls 1985 (single) (M&T).
Bogart Co.: Dance Station 1985 (Lighthouse).
Bogart Co.: Only Lonely 1986 (Lighthouse).
Bogart Co.: New Games 1987 (Flamingo).
Bogart Co.: I Want You 1988 (Priority)
Bogart Co.: Dance On 1989 (Priority)
Boozin Bang N Dance Crew: Kiss My Ass 1989 (Polarvox)
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy