BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Antti Sarpila

s. 0.0.1964 - 0.0.0, Pori

Teksti Erkki Pälli (kuva: Heikki Tuuli, © Antti Sarpila Oy)
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1964 - 0.0.0, Pori
Roolit ja soittimet
Roolitmuusikko, säveltäjä, sovittaja, orkesterinjohtaja, tuottaja
Soittimetklarinetti (pääinstrumentti), saksofoni, piano
Linkit
(Virallinen kotisivu)
http://www.anttisarpila.com/
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Kokoonpanot
Jan Lindens Jazz Band
Jazz Society Big Band
DDT Jazzband
Pori Big Band
Kaartin Soittokunta
Sandviken Big Band
The Opera Big Band
Yhtyeet
Antti Sarpila - Pentti Lasanen Swing Band
Happy Jazz Trio
Antti Sarpila Classic Jazz Orchestra
Antti Sarpila Swing Band
Biografia
Antti Sarpila on tuotteistanut osaamisensa tehokkaammin kuin yksikään muu suomalainen jazzmuusikko. Onhan hänellä oma tuotantoyhtiö, joka huolehtii hänen esiintymistään ja on julkaissut häneltä jo yli 30 levytyskokonaisuutta.

Porissa 11.6.1964 syntynyt Antti Sarpila kuuluu niihin musiikin taitajiin, joiden voidaan sanoa saaneen lahjakkuutensa sukuperintönä. Onhan hänen isänsä Kari Sarpila tullut tunnetuksi niin asiaansa vihkiytyneenä jazzsaksofonistina kuin yhtenä Pori Jazzin perustajista. Antti itse aloitti soittoharrastuksensa pianolla, mutta siirtyi pian isänsä esimerkin innoittamana klarinettiin ja saksofoniin. Isänsä siivellä hän pääsi myös seuraamaan alan taitajien esityksiä jo varsin varhaisessa vaiheessa tulevaa uraansa.

Ensimmäisen julkisen esiintymisensä Antti Sarpila teki 14-vuotiaana Jan Lindénin Jazz Bandin kanssa Helsingin Nylands Nationin juhlasalissa eli "Natsalla". Myöhemmin hän kokosi koulutovereistaan Töölön Yhteiskoulussa yhtyeen, joka kiersi esiintymässä myös Ruotsin puolella. Laajempaa huomiota lahjakas noviisi niitti väläytelleessään taitojaan jazzklubi Groovyssa ja Jazz Society Big Bandin riveissä.

Kesällä 1980 Sarpila tutustui Pori Jazzissa esiintyneeseen amerikkalaiseen klarinetistiin Bob Wilberiin, josta tuli hänelle paitsi opettaja myös ystävä ja työtoveri. Wilber puolestaan oli saanut oppinsa legendariselta Sidney Bechet’ltä, mikä seikka sai hänen suomalaisenoppipoikansa kiinnostumaan entistä enemmän jazzin perinteistä. Samalla Antti Sarpila päätti panostaa soittotekniikkansa hiomiseen Benny Goodmanin esimerkin mukaan mahdollisimman täydelliseksi.

Jukka Haavisto on luonnehtinut Sarpilan osaamista kirjassaan Puuvillapelloilta kaskimaille näin: "Puhtaasti ja sulavasti soittava Antti on perfektionisti jokaisen äänen suhteen niin, että soitto on lähes kliinisen valmista." Tätä taustaa vasten tarkasteltuna ei ollut mikään ihme, että Wilber kutsui nuoren Sarpilan seuraavana kesänä kotiinsa Yhdysvaltoihin saamaan lisäoppia. Iltaisin oppipoika pääsi mestarinsa mukana keikoille ja itsekin estradille.

Antti Sarpila - Pentti Lasanen Swing Band

Palattuaan kotimaahan Antti Sarpila perusti multi-instrumentalisti Pentti Lasasen kanssa oman yhtyeen, johon kuuluivat heidän lisäkseen pianisti Christer Sandell, kitaristi Pekka Mesimäki, basisti Pentti Mutikainen ja rumpali Christian Schwindt. Muodostelma teki ensimmäisen levynsä maaliskuussa 1982 live-taltiointina Groovy-jazzkerhosta ohjelmiston koostuessa vanhoista tutuista swingstantardeista.

Siinä sivussa Sarpila soitti asemansa jo vakiinnuttaneessa DDT Jazzbandissa ja hänelle alkoi tarjoutua työtilaisuuksia muutenkin kuin vain jazzin saralla. Syksyllä 1981 hän vieraili Pori Big Bandin mukana Unkarissa esiintyen myös sikäläisessä televisiossa. Samana vuonna hänet nähtiin ensi kerran vilaukselta myös Suomen televisiossa ohjelmassa, jossa Russ Garcia harjoitutti em. orkesterin saksofonisektiota Porin festivaaleja varten.

Musisoimiseen koko tarmollaan paneutunut Antti Sarpila oli asettanut tavoitteekseen yhdistää omassa soitossaan alan vanhoilta mestareilta imemiään vaikutteita tyyliksi, josta hän ryhtyi käyttämään nimitystä "classic jazz". "Minun classic jazz ­määritelmäni on: jazzmusiikkia Louis Armstrongista Charlie Parkeriin", hän on sanonut. (Kikka Laitinen: Antti Sarpila - classic jazz elää!, Selvis 1/200, Helsinki.)

Tästä tyylistä saatiin esimakua keväällä 1982 jo aiemmin mainitulla Antti Sarpila - Pentti Lasanen Swing Bandin esikoislevyllä Runnin’ Wild, mikä nimettiin Rytmi-lehdessä vuoden jazzlevyksi. Sitä ennen Sarpila oli ehtinyt olla mukana JaSon eli Jazz Society Big Bandin LP:llä In The Mood ja useammissa radionauhoituksissa, joita ei ole kuitenkaan julkaistu kaupallisina äänitteinä.

Samana kesänä Antti Sarpila pääsi tutustumaan suureen idoliinsa Benny Goodmaniin Porin jazzfestivaalin yhteydessä. Juhlien jälkeen hän matkusti Bob Wilberin mukana toistamiseen Amerikkaan ja keikkaili siellä muun muassa maineikkaassa Eddie Condon’s Jazz Clubissa New Yorkissa. Kotiin palattuaan hän jatkoi työskentelyä oman swingbandinsa kanssa ja huolehti 19-vuotiaana Uuden Musiikin Orkesterin eli UMO:n yhden kokonaisen radiokonsertin sävellys- sekä sovitustyöstä.

Asevelvollisuutensa Sarpila suoritti vuonna 1984 Kaartin Pataljoonan soittokunnassa, mutta huomattava osa siitäkin ajasta kului keikkailun tai muiden esiintymisten merkeissä. Väliin mahtui myös Lasanen-Sarpila Swing Bandin Groovy-sessio ruotsalaisen vibrafonistin Lars Erstrandin kanssa, jolloin syntyi tasokas albumi Groovy Jazz.

Sarpilaa hellästi hyväillen

Vuonna 1986 Antti Sarpila herätti laajemmankin yleisön huomion osallistumalla MTV:n Kevään sävel -kilpailuun edellissyksynä nauhoitetulla sävellyksellään Hyväillen. Kisan ainoa instrumentaalinumero sijoittui mittelössä kolmen parhaan joukkoon, joten hän hän yritti menestyksensä innostamana myöhemmin uudelleen Syksyn sävel -kisailussa esityksellään Hellästi - yltäen tällä kerralla seitsemänneksi.

Näin lisääntynyt julkisuus poiki Antti Sarpilalle työtilaisuuksia eri sinfonia- ja viihdeorkestereiden solistina eri puolilla maata. Samalla hänelle tarjoutui entistä enemmän esiintymisiä myös ulkomaille, huipentuen vuonna 1988 Tribute to Benny Goodman -konserttiin New Yorkin Carnegie Hallissa Bob Wilber Big Bandin solistina. Myöhemmin samana vuonna Sarpila vieraili laulusolisti Lea Lavénin kanssa Hollannissa tehden siellä sittemmin myös Suomessa kuultuja radionauhoituksia paikallisen Metropole Orchestran kanssa.

Vuoden 1990 alussa Antti Sarpila aloitti oman äänilevytuotannon ensimmäisenä julkaisunaan hänen nimiinsä siirtyneen Swing Bandin kanssa tehty CD Original Antti Sarpila - jossa Lasanen esiintyy mukana tittelillä "Special Guest". Tämän jälkeen uusia äänitteitä on valmistunut Sarpilan yhtiöltä parhaimmillaan jopa neljäkin vuosittain, joten niiden kaikkien luetteloiminen tässä on turhaa. Ilmestyihän 1990-luvun lopussa Hans Westerbergin toimittama Sarpilan bio- ja discografia The Swinging Beginning, sisältönään varsin kattava tiedosto kaikista kyseisen taiteilijan levytyksistä sekä tietoon tulleista radio- ja tv-ohjelmista vuosilta 1980-1998.

Kuten saattaa arvata, useimmat Antti Sarpilan äänitteistä ovat ilmestyneet edellä mainitun kaiken kattavan discografian kokoamisen jälkeen - ja uusia tallenteita näyttää valmistuvan jatkuvasti. Tätä kirjoitettaessa vuonna 2009 näitä Sarpilan tuottamia CD-kiekkoja on jo yli 30 ja niiden ohjelmisto on jatkuvasti vain laajentunut. Huomion arvoista on lisäksi se, että niitä sävyttävät monet eri kokoonpanot ja solistit maestron oman Swing Bandin ohessa.

Yksi näistä Sarpilan "kakkosyhtyeistä" on ollut hänen pianisti Raimo Roihan ja rumpali Harry Aaltosen kanssa muodostama Happy Jazz Trio, joka ehti tehdä useampia levytyksiä. Nimikkeen Antti Sarpila Classic Jazz Orchestra alla hän esiintyi lokakuussa 1994 ravintola Storyvillessä nauhoittaen sieltä myös CD:n. Tällöin kokoonpanona oli: Sarpila cl, ss & as, Lasanen cl & ts, Markku Johansson tp, Pelle Näätänen tb, Sandell p, Mesimäki g & bjo, Mutikainen b ja Keith Hall dr.

Sarpilan itsensä tuottamilla äänilevyillä hänen kanssaan ovat esiintyneet vierailijoina mm. myös Jan Adefelt, Bob Barnard, Eino Grön, Seppo Hovi, Johanna Iivanainen, Markku Johansson ja Leroy Jones.Tutorinsa Bob Wilberin kanssa Antti Sarpila on levyttänyt kuudesti: New Yorkissa, Tukholmassa, Lontoossa, Bernissä, Hampurissa ja Floridassa. Sen lisäksi hän on tehnyt levyjä eräiden muiden amerikkalaisten jazzin huippunimien kanssa ulkomailla vuosien varrella jo kuudesti, kuten Amerikassa mm. sessioissa Swedish Swing Society Live in New York ja Swedish Jazz Salutes USA Live at Carnegie Hall.

Nimekkäitä soittokumppaneita

Paitsi äänitteillä Antti Sarpila on esittäytynyt uransa aikana myös lukuisissa kansainvälisissä jazzfestivaaleissa ja konserteissa eri puolilla maailmaa aina Australiaa myöten. Näissä yhteyksissä hän on ehtinyt soittaa tähän mennessä jo lukuisien jazzin suurmiesten kuten Buddy DeFrancon, Bob Haggartin, Scott Hamiltonin, Thad Jonesin, Wynton Marsalisin, Joe Newmanin, Zoot Simsin ja Frank Wessin kanssa - vain muutaman mainitaksemme. Solistina Sarpila on esiintynyt mm. sellaisten maailmakuulujen orkestereiden kuin Count Basie Orchestra ja Dutch Swing College Band seurassa.
Mainittakoon vielä, että Antti Sarpila uusi esiintymisensä New Yorkin kuulussa Carnegie Hallissa vuonna 2000 ruotsalaisvibrafonisti Lars Erstrandin kumppanina. Suomessa Classic Jazz ry. on myöntänyt Sarpilalle vuonna 1996 Louis Armstrong-palkinnon hänen ansioistaan jazzin saralla ja Suomen Jazzliitto vuotta myöhemmin 1997 arvostetun Yrjö -palkinnon.
 Vuonna 1999 ilmestynyt Hans Westerbergin toimittama bio- ja discografia The Swinging Beginning sisältää tiedoston kaikista Antti Sarpilan levytyksistä sekä tietoon tulleista radio- ja tv-ohjelmista vuosilta 1980-1998. Lisäksi siinä on Risto Ennekarin kirjoittaman suppeahko kaksikielinen biografiaosuus, ja kirjaan liittyy myös samanniminen CD-levy, johon on koottu valikoima äänityksä Sarpilan uran alkuajoilta.

Lähteet:
Laitinen, Kikka: Antti Sarpila - classic jazz elää! (Selvis 1/200, Helsinki)
Haavisto, Jukka 1991: Puuvillapelloilta kaskimaille (Otava, Keuruu.)
Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)
Westerberg, Hans 1999: The Swinging Beginning (Hans Westerberg, Helsinki.)

Sanottua
"Oma isäni Kari Sarpila, klarinetisti ja saksofonisti, oli Pori Jazzin perustajajäseniä, ja minä pääsin nöösipoikana juhlille tsupparin ominaisuudessa. Harrastin jo tuohon aikaan klarinetin soittoa, mutta varsinainen herätys tapahtui vuonna 1980. Minusta näet tehtiin Wilberin henkilökohtainen opas hänen esiintyessään Pori Jazzissa tuona kesänä. Kanniskelin tuolloin aina klarinettia mukanani, missä kuljinkin. Wilber, herrasmies kun oli (on), kutsui minut, lähinnä kai silloin kohteliaisuussyistä, omaan hotellihuoneeseensa ja pyysi minua soittamaan jotakin... Yllättäin hän tykkäsi kovasti soitostani ­ ja minä olin tietenkin kovin otettu tästä! Sitten soitimme yhdessäkin, ja tuosta hetkestä lähtien minusta tuli Bob Wilberin oppipoika. Kävin USA:ssa Wilberin luona, asuin hänen kodissaan kuukauden päivät. Hän opetti minua sekä vei keikoille mukanaan soittamaan. Eli, välillemme syntyi tämmöinen perinteinen ’Mestari ja Oppipoika’ ­suhde, joka meillä on kyllä vieläkin." (Antti Sarpila / Kikka Laitinen: Antti Sarpila - classic jazz elää!, Selvis 1/2000, Helsinki.)
Valikoitu diskografia
Jazz Society Big Band: In The Mood 1981 (Jaso)
Antti Sarpila - Pentti Lasanen Swing Band: Runnin’ Wild 1982 (Mezzo-Sävel)
Seppo Rannikko Big Band: Sing Sing Sing 1983 (JP-Musiikki)
Jazz Society Big Band: Ready, Steady, Go! 1983 (Polydor)
DDT Jazzband: Just Jazz 1983 (Kompass)
Lars Erstrand & Antti Sarpila - Pentti Lasanen Swing Band: Groovy Jazz 1984 (Kompass)
Erik Lindström: Hyväillen hellästi 1986 (Erik Lindström)
The Happy Jazz Trio: Swing Swing Swing 1986 (Soundcat)
Jam session: Live At OKO Jazz Club 1986 (Pori Jazz)
Espoo Big Band: Plays Erik Lindström 1986 (Rytmi-Musiikki)
Herbert Katz & Friends: Keep Swingin’ 1987 (Kompass)
Backholm-Sarpila kvartetten: Lätt Jazzigt 8 1987 (Vitling)
Antti Sarpila: Meets The Team 1987 (Kompass)
Lillette Jenkins: The Music Of Lil Hardin Armstrong 1988 (Chiaroscuro, USA)
Valto Laitinen - Antti Sarpila: Autumn In Paris And Somewhere Else 1988 (Bangtrax)
DDT Jazzband: 30th Anniversary Concert 1988 (Andania)
The Bullworkes: The Bullworkers Club Jamsessions 1988 (Bulltone)
Wiola Talvi: Yours 1988 (Bluebird)
Antti Sarpila Swing Band: Original Antti Sarpila 1990 (Antti Sarpila Oy)
Pori Big Band: Pori Big Band Plays Antti Sarpila 1991 (Antti Sarpila Oy)
Antti Sarpila & UMO: Tribute To Benny Goodman 1992 (Antti Sarpila Oy)
Antti Sarpila Swing Band & Kari Sarpila: Father & Son And Wholly Swing 1993 (Antti Sarpila Oy)
Antti Sarpila Classic Jazz Orchestra: Live At Storyville 1994 (Antti Sarpila Oy)
Swedish Swing Society: What’s New? 1996 (Sittel)
Bob Wilber & Friends: What Swing Is All About... 1996 (Nagel-Heyer)
Bob Wilber And The International March Of Jazz All Stars: Everywhere You Go There’s Jazz 1998 (Arbors)
Antti Sarpila, Ulf Johannson, Jan Adefelt & Martin Lövgren: Stealin’ Apples 1998 (Antti Sarpila Oy)
TheNew York All Stars: Play Lionel Hampton, Vol. 1 1998 (Nagel-Heyer)
Antti Sarpila, Lars Erstrand, Ulf Johansson & Sandviken Big Band: Big Benny 1999 (Antti Sarpila Oy)
Antti Sarpila Swing Band with Bob Barnard: Swinging At Storyville 2000 (Antti Sarpila Oy)
Johanna Iivanainen & Antti Sarpila Swing Band: She’s Funny That Way 2002 (Antti Sarpila Oy)
Antti Sarpila Swing Band: Portrait Of Jazz By Antti Sarpila 2003 (Antti Sarpila Oy)
Eino Grön & Antti Sarpila Swing Band: Swingin’n’Singin’ 2004 (Antti Sarpila Oy)
Seppo Hovi & Antti Sarpila Swing Band: Antti Sarpila Swing Band Featuring Seppo Hovi 2005 (Antti Sarpila Oy)
Antti Sarpila Swing Band & Leroy Jones: Gospels & Spirituals 2006 (Antti Sarpila Oy)
Antti Sarpila & Opera Bog Band: Swingin’ The Opera 2001 (Finlandia)
Antti Sarpila Swing Band & Johanna Iivanainen: Swingin’ The Classics 2008 (Antti Sarpila Oy)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy