BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Oskar Rokkanen

s. 0.0.1882 - 0.0.0, Mikkelin mlk.
k. 0.0.1973 - 0.0.0, Helsinki

Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiOskar Walter Rokkanen
Oikea nimiOskar Rokkanen
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1882 - 0.0.0, Mikkelin mlk.
Kauppaneuvoksen arvo0.0.1949 - 0.0.0
Kuolinaika0.0.1973 - 0.0.0, Helsinki
Roolit ja soittimet
Roolitjohtaja (päärooli)
Linkit
Kansallisbiografia, kirjoittanut Pekka Gronow
http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/1055/
E. Pekkarinen: Rokkasen musiikkiperhe
http://www.hypermedia.fi/VYS/EP_Helin--Rokkanen.html
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Vaikuttajat
Harry Bergström
Mirjam Helin, tytär, laulaja, suurlahjoittaja
Martti Piha, PSO:n levyosaston päällikkö/tuottaja
Muut henkilöyhteydet
Elbe Häkkinen, tytär, säveltäjä (nimimerkki Lalli), sanoittaja (nimimerkki K. Raikko?)
Pentti Lasanen
Biografia
Oskar Walter Rokkanen muistetaan aikoinaan laajan ja merkittävän monialaisen Pohjoismainen Sähkö Osakeyhtiön, lyh. PSO, perustajana ja poikkeuksellisen pitkäaikaisena johtajana. Muitten tuotanto- ja maahantuontilinjojen ohessa yhtiö toimi äänilevyalallakin omina levymerkkeinään Finlandia ja Blue Master (yhtiön edustamien ulkomaisten merkkien lisäksi).

Oskar Rokkanen syntyi Mikkelin maalaiskunnassa, mutta isän liiketoimet johtivat koko perheen Pietariin, jossa poika kävi ensin sähköteknillisen koulun ja sitten teknillisen opiston. Hän työskenteli vuodesta 1908 Valtionrautateiden sikäläisen sähkölaitoksen hoitajana ja toimi samanaikaisesti sähköurakoitsijana. Venäjän vallankumouksen jaloista hän pakeni perheineen Suomeen ja perusti sähköalan monitoimiyrityksen PSO:n v. 1918.

PSO:ssa levyosasto oli vain yksi monista toiminnoista, mutta musiikista kiinnostonut Rokkanen seurasi sitä ainakin sivusta. Äänilevyosastoa johti pitkään Martti Piha, joka hänkin oli koulutukseltaan insinööri.

Rokkasen lapsista tyttäret Mirjam, myöhempi Helin, ja Elbe, myöhempi Häkkinen, toimivat musiikin parissa. Mirjam Helinin (1911—2006) nimeä kantaa tunnettu kansainvälinen laulukilpailu; hän toimi PSO:n konttoripäällikkönäkin 1940-luvulla. Elbe Häkkinen (1914—1951) oli säveltäjä ja sanoittaja sekä jossakin määrin laulaja, viulisti ja pianistikin. Häkkisen varma salanimi oli Lalli, mutta K. Raikon salanimi on kiistelty, ja se saattaa ainakin osittain kuulua Kauko Käyhkölle.

Pitkän iän saavuttanut suurliikemies Oskar Rokkanen toimi PSO:n johdossa aktiivisesti suunnilleen kuolemaansa asti; hänen jälkeensä toimitusjohtajana jatkoi hänen poikansa Lauri vuoteen 1977 eli osakeyhtiön lopettamiseen asti. PSO:n eri toiminnot myytiin eri tahoille, levytysten julkaisuoikeudet Fazer-Musiikille, minkä johdosta ne ovat nyt päätyneet ylikansalliselle Warner-yhtiölle.

Sanottua
Rokkanen säilytti savo-karjalaisen murteensa Helsingissäkin. Yhtiön vakiokapellimestarina oli pitkään Harry Bergström, joka Jari Muikun mukaan ei enää 1950-luvun puolenvälin jälkeen kyennyt seuraamaan iskelmä- ja viihdemusiikin ajankohtaisia virtauksia. Tästä anekdootista on erilaisia, sisällöltään kuitenkin yhtäpitäviä toisintoja:

Rokkanen kutsui Bergströmin puheilleen: "Kuuleha sie, Harrukka, sie soitat kyl hyvin, mut siun musiikistais puuttuu se juju. Siks mie annankii siulle potkut!"

Bibliografia ja lähteet

Yllämainittujen verkkolähteitten lisäksi:

Anon. 1968: Pohjoismainen Sähkö Osakeyhtiö 1918—1968 50 v. PSO. Helsinki.

Metsämäki, Heikki — Pelkki, Petteri 1997: Satumaa. Unto Mononen — elämä ja laulut. Gummerus. Jyväskylä.

Muikku, Jari 2001: Musiikkia kaikkiruokaisille. Suomalaisen populaarimusiikin äänitetuotanto 1945—1990. Gaudeamus. Tampere.

Warsell, Sakari 2002: Georg Malmstén — Suomen iskelmäkuningas. WSOY. Juva.

Muut huomautukset
Pohjoismainen Sähkö Osakeyhtiö oli ruotsinkieliseltä nimeltään Nordiska Elektriska Aktiebolag, lyhennettynä NEA; joissakin PSO:n levytyksissä esiintyy lyhenteestä johdettu studioyhtyeen nimi, esim. NEA-sekstetti, joka on joissakin yhteyksissä tulkittu väärin siten, että kyseessä olisi Nea-niminen yhtye/orkesteri eikä siis vain levy-yhtiön studiokokoonpano.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy