BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Arvo Salo

s. 0.0.1932 - 0.0.0, Merikarvia
k. 0.0.2011 - 0.0.0, Merikarvia

Teksti Jari J. Marjanen (VYS ry)
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiArvo Jaakko Henrikki Salo
Oikea nimiArvo Salo
SalanimetOla Sorva (anagrammi; Satakuntalaisen kirjoittajana), Salavoro (anagrammi; Satakuntalaisen kirjoittajana), Tappuri
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1932 - 0.0.0, Merikarvia
Ylioppilastutkinto0.0.1951 - 0.0.0, Porin suomalainen yhteislyseo
Lapualaisoopperan ensi-ilta0.0.1966 - 0.0.0
Kalevi Sorsan III hallituksen ministeri (epävirallinen nimitys: kulttuuriministeri)0.0.1982 - 0.0.1983
Kuolinaika0.0.2011 - 0.0.0, Merikarvia
Roolit ja soittimet
Roolittoimittaja, runoilija, kirjailija, ministeri, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Kaj Chydenius, laulutekstien/runojen säveltäjä
M. A. Numminen, laulutekstien/runojen säveltäjä
Jani Uhlenius, laulutekstien/runojen säveltäjä
Biografia

Arvo Salo syntyi toukokuussa 1932 Merikarvialla työläisperheeseen. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi ja suoritettuaan asepalveluksen laivastossa hän päätyi opiskelemaan Helsingin yliopistoon valtiotieteelliseen tiedekuntaan 1953. Hän osallistui varsin aktiivisesti ylioppilaselämään ja aloitti kirjoittamalla Satakuntalaisen Osakunnan lehteen nimimerkkeinään ainakin Ola Sorva ja Salavoro. Tämän jälkeen Salo vaikutti Ylioppilaslehden päätoimittajana sekä Helsingin Sanomien ja Suomen Sosialidemokraatin toimittajana ynnä pakinoitsijana.

Salon Ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlanäytelmäksi kirjoittama Lapualaisooppera vuodelta 1966 on muodostunut suorastaan 1960-luvun radikalismin ja poliittisen aktiivisuuden virstanpylvääksi ja vertauskuvaksi. Näytelmässä oli mukana sellaisia nimiä kuin Kaj Chydenius, Kaisa Korhonen, Kalle Holmberg ja Heikki Kinnunen. Lapualaisoopperan ensi-iltakaronkkaan tuli tieto, että Salo oli valittu SDP:n kansanedustajaksi; tämän vuonna 1970 päättyneen ensimmäisen edustajankautensa jälkeen hän palasi eduskuntaan vielä vaalikaudeksi 1979—1983.

Salon nimissä on Suomen Äänitearkisto ry:n levytietokannassa 44 sanoitusta. Salolle ei ollut jyrkkiä rajoja taiderunouden ja laulutekstien välillä. Parhaiten hänen levytetyistä teksteistään muistettaneen Kosolan tulolaulu (Lapualaisoopperasta) ja Liehu, punalippu, liehu.

Vuoden 1982 viimeisestä päivästä seuraavan vuoden toukokuun 6. päivään Salo toimi pääministeri Kalevi Sorsan kolmannen hallituksen ministerinä, virallisen nimikkeen mukaan opetusministeriön hallinnonalan ministerinä, epävirallisesti toisena opetusministerinä. Kalevi Kalemaan mukaan Salon ministerikausi oli kulttuuriväelle lievä pettymys.

Salo oli Helsingin kaupunginvaltuutettuna kaksi jaksoa (neljä vaalikautta), 1965—1972 ja 1977—1984, joitten aikana hän toimi valtuuston 1. varapuheenjohtajana 1979—1980 ja kaupunginhallituksen jäsenenä 1977—1978.

Saloa pidettiin aikanaan hyvinkin radikaalina, mutta jälkeenpäin tarkasteltuna häntä voidaan pitää yhteiskunnallisesti maltillisenakin sosiaalidemokraattina, joka toi kuitenkin sanavalmiina aatteensa ja arvonsa jyrkästi esiin haluten herättää keskustelua. Valtakunnallisella tasolla hän ei jättänyt politiikkaan henkilökohtaista jälkeä — toisin kuin kirjailijana, pakinoitsija-kolumnistina, runoilijana ja laulutekstien kirjoittajana. Runoilijana hän oli jopa perinteisen muodon, ts. loppu- ja alkusointujen kannattaja.

Tunnustuksena ansioistaan Arvo Salo sai v. 2003 professorin arvonimen. Hän vaikutti monissa yhdistyksissä. Synnyinseudulleen Pohjois-Satakuntaan palannut Salo kuoli Noormarkun terveyskeskuksessa lauantaina 9. heinäkuuta 2011.

Valikoitu diskografia

Ylioppilasteatteri (1967): Liehu, punalippu, liehu. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo. Love Records.

Vesa-Matti Loiri (1967): Kosolan tulolaulu. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo. Safir.

Vesa Mäkelä (1969): Miltä laki näyttää? Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo. Love Records.

Songilo (1980): Huominen kasvaa tänään. Säv. Marjatta Meritähti, san. Arvo Salo. KSR.

Bibliografia ja lähteet
Yllä mainittujen verkkolähteitten lisäksi:

Alhonen, Antero 2001: Ylioppilaselämää ja maakuntahenkeä. Helsingin yliopiston Satakuntalainen Osakunta 1950—2000. Satakunta XX. Satakuntalainen Osakunta. Vammala.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy