BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Spede Pasanen

s. 0.0.1930 - 0.0.0, Kuopio
k. 0.0.2001 - 0.0.0, Kirkkonummi

Teksti Jari J. Marjanen (VYS ry)
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiPertti Olavi Pasanen
Oikea nimiPertti Pasanen
TaitelijanimetSpede (etunimestä / Speedistä)
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1930 - 0.0.0, Kuopio
Kuolinaika0.0.2001 - 0.0.0, Kirkkonummi
Roolit ja soittimet
Roolitlauluntekijä, laulaja, näyttelijä, tuottaja, toimitusjohtaja, koomikko, elokuvaohjaaja, keksijä
Linkit
Henri Saloranta: Spede Pasanen - suomalaisen viihteen pioneeri
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=29&t=1096
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Antero Alpola, Yleisradion ajanvietetoimituksen päällikkö
Leo Jokela, mm. papukaija G. (Gunhild) Pula-aho
Erkki "Ere" Kokkonen, käsikirjoittaja-ohjaaja
Vesa-Matti ("Vesku") Loiri
Simo Salminen, laulaja-, koomikko- ja sketsipari
Jukka Virtanen, käsikirjoittaja-ohjaaja
Vaikuttajat
Biografia

Pertti ”Spede” Pasanen oli viihteen monitoimimies — ja lisäksi keksijä. Hän aloitti viihdyttäjänuransa jo opiskeluaikoinaan Savolaisessa Osakunnassa. Varsinkin 1960-luvulla, jolloin maassamme näkyi (varsinkin vuosikymmenen alkupuolella) monilla alueilla vain yksi televisiokanava, hän oli huumoreineen joko ihailtu tai inhottu, mutta harva suhtautui häneen välinpitämättömästi. Speden itsensä suhde julkisuuteen oli kaksijakoinen: toisaalta hän otti näkyvästi kantaa mm. ”säätiövapaan elokuvan” puolesta ja toisaalta halusi pitää yksityiselämänsä omana tietonaan. Mm. Spede-show ja Spedevisio rautakauppasketseineen ja Kammottavine röyhtäisijöineen ovat jääneet pysyvästi varsinkin noitten aikojen lasten ja nuorten mieleen sekä muodostuneet suorastaan käsitteiksi. Hänen elokuviinsa sävelsi yleensä musiikin Jaakko Salo. Laulajana hän teki vain pari soololevyä; kaikkien suomalaisten puhelevyjen joukosta on mainittava slangia puhuneen ”papukaija G. Pula-ahon” eli Leo Jokelan kanssa tehdyt tallenteet, jotka Pasanen kirjoitti.

Pertti Pasanen syntyi Kuopiossa hyvin toimeentulevaan keskiluokkaiseen perheeseen sen esikoisena. Jo kouluaikoina hän tunsi siinä määrin mielenkiintoa viihdyttämiseen, urheiluun, peleihin ja keksintöihin (kemiasta fysiikkaan), että vanhemmat siirsivät hänet Kuopion lyseosta Iisalmen lyseoon, josta hän kirjoittikin sitten ylioppilaaksi v. 1952 (eli siis 22-vuotiaana!). Sen jälkeen hän kävi suorittamassa asepalveluksensa, jonka aikana hän jo esiintyi viihdytyskiertueella.

Syksyllä 1953 Pasanen muutti Helsinkiin opiskelemaan valtio-oppia, mutta häntä kiinnosti enemmän osakuntaelämä. Näinä aikoina hän tapasi myös Jukka Virtasen ja Matti Kuuslan, joista jälkimmäinen järjesti hänelle sivuosan Laivan kannella -elokuvassa. Elokuva-ala ja myöhemmin televisio veivätkin hänet sitten mukanaan. Pasanen toimi sivuosanesittäjänä sekä Fennada-Filmin että SF:n elokuvissa, kunnes hän lopetti nämä roolit 1960-luvun alussa ja rupesi itsenäiseksi koomikoksi. Ainoa ”vakava” elokuvaosa hänellä oli Esa Anttalan (oik. Urpo Arhosuo) kirjaan perustuneessa elokuvassa Hopeaa rajan takaa.

Pasasen suurimmat esikuvat koomikkoina olivat yhdysvaltalaiset Jerry Lewis ja Bob Hope. Ensimmäinen ”Spede-elokuva” oli X-Paroni, jossa Spede itse esitti paroni Wilhelm von Tandemia, ja tämän elokuvan menestys rohkaisi häntä perustamaan oman tuotantoyhtiön. Yhtiön elokuvat eivät saaneet arvostelijoilta yleensä armoa eivätkä Elokuvasäätiöltä tuotantotukea, mutta juuri tätä Pasanen käyttikin mainosvalttinaan; myöhemmin välit Elokuvasäätiöön kuitenkin lientyivät.

Pasanen keräsi ympärilleen yhteistyökumppaneita, joista läheisin oli ilmeisesti (usein pelkkänä ”Simona” tunnettu) entinen leipuri Simo Salminen. Tärkeä oli samoin Vesa-Matti Loiri useine hahmoineen (Tyyne, Nasse-setä, Jean-Pierre Kusela ym.). Muita olivat edellämainittujen Salon ja Jokelan lisäksi Jukka Virtanen ja Erkki ”Ere” Kokkonen.

Jaakko Salon säveltämistä Spede-elokuvista muistettaneen parhaiten Uuno Turhapuro -filmit, joitten nimiosassa oli Vesa-Matti Loiri. ”Uuno, Uuno on numero yksi" -pätkä on jäänyt monen mieleen.

Pertti Pasanen kuoli sydänkohtaukseen 71-vuotiaana Kirkkonummella golfkentällä iltapäivällä 7. syyskuuta 2001. Häneltä jäi huomattava perintö, josta asianosaiset riitelivät pitkään. Hänen viimeinen leposijansa on Helsingin Hietaniemen hautausmaalla.

Valikoitu diskografia
Ks. yhdessä Simo Salmisen kanssa tehtyjä levytyksiä Veikko Tiiton
artikkelista: http://pomus.net/001853.

Spede esiintyi laulajana yksinään vain seuraavissa kolmessa levytyksessä:

Spede: Haaskalinnut saalistaa. Säv. Jaakko Salo, san. Jukka Virtanen. Scandia 1970. (Tässä kappaleessa oikeastaan lähinnä puhuja.)

Spede: Kovakasvo. Säv. Jaakko Salo, san. Jukka Virtanen. Scandia 1969. (Elokuvasta Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut.)

Spede: Pronomini-rock. Säv. & san. Spede [= Pertti Pasanen], sov. Esko Linnavalli. Scandia 1966.

Muut huomautukset
Pasanen toimi niin monella alalla ja monessa tehtävässä, että tämä esittely keskittyy lähinnä hänen toimintaansa musiikin alalla sekä hänen tuottamiensa elokuvien musiikkiin.

Riippumatta siitä, kuka Pasasen/hänen yhtiönsä tuottamat elokuvat oli ohjannut, filmit tunnettiin ainakin ns. suuren yleisön keskuudessa "Spede-elokuvina".


Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy