BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Kokoonpanon tiedot

Matti ja Teppo


Teksti Juha Kaarsalo, kuva: www.mattijateppo.fi
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Matti Tapio Ruohonen syntyy0.0.1949 - 0.0.0
Teppo Ilmari Ruohonen syntyy0.0.1948 - 0.0.0
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Antti Hyvärinen, sovittaja
Chrisse Johansson, sanoittaja
Ari Klem, laulaja
Toivo Kärki, tuottaja
Veepee Lehto, sanoittaja
Jaakko Löytty, säveltäjä, sanoittaja
Jiri Nikkinen, sanoittaja
Seppo Ruohonen, veli, laulaja
Vexi Salmi, sanoittaja
Matti Salminen, laulaja
Jari Salonen, sanoittaja
Rauli Badding Somerjoki, laulaja
Tarja Ylitalo, laulaja
Bogart Co., yhtye
Finlanders, yhtye
Jouko ja Kosti, yhtye
Sleepy Sleepers, yhtye
Yhtyejäsenet
Matti Ruohonen, laulu, sävel
Teppo Ruohonen, laulu, sanat, sävel
Biografia

Matti ja Teppo aloittivat laulamisen jo pikkupoikina Turun Työväen Lapsikuorossa ja Turun Nuorisokuorossa. Musiikkiopiston avauduttua kaupungissa olivat he ensimmäisiä sisään hyväksyttyjä, ja alkoivat opiskella viulun ja pianon soittoa. Koti oli Turun telakan työläisten asuntoalueella Stålarminkadulla, vain 19 neliön hellahuoneessa. Poikien innostus kohdistui musiikin ohella urheiluun, jossa heitä valmensi perheen isä. Linnea-äiti puolestaan oli tarmokas kannustaja ja innostaja musiikin saralla. Lapsikuoron johtaja Aune Kuparinen tunnisti jo varhain poikien musikaalisen lahjakkuuden; hän kokosi Suomen nimekkäimmän Tiernapoika-kvartetin, johon kuuluivat Seppo, Teppo ja Matti Ruohonen sekä naapurinpoika Matti Salminen, tuleva Wagner-basso.

Vuonna 1965 Ruohosen pojat voittivat Turun Sanomalehtimiesyhdistyksen järjestämän Ponnahdus pinnalle –kilpailun folk-sarjan. Noihin aikoihin veljekset esiintyivät usein folk-illoissa muiden samanhenkisten esiintyjien kanssa. Toisen lauluduon Joukon ja Kostin single Muisto vain jää teki poikiin lähtemättömän vaikutuksen. Tanssilavoilla pari alkoi keikkailla 1969 ja samana vuonna ilmestyi ensilevytys Jos olet onnellinen.

Seuraavana vuonna ilmestynyt Kissankultaa nousikin jo listaykköseksi; kappale oli Tuula Valkaman sanoitus ja Matti Ruohosen ensimmäinen julkaistu sävellys. Sopotin laulufestivaaleilla Puolassa duo esiintyi vuonna 1971 Jukka Kuoppamäen ja Katri Helenan ohella. 1970-luvulla Teppo teki useimmat sanoitukset pikkuveljensä kappaleisiin. Levyjä ilmestyi tasaiseen tahtiin, mutta mitään suurempaa läpimurtoa ei tapahtunut. Tyytymättömyys Fazer-yhtiöön johti välirikkoon ja veljekset perustivat oman tuotantoyhtiön, M & T Productions, vuonna 1975. Vuonna 1976 julkaistu käännöskappale Cara mia möi kultaa kahdessa vuodessa, samoin samanniminen LP.

Matin ja Tepon lauluilla menestyneitä artisteja on ollut muitakin, heistä mainittakoon Ari Klem, Rauli Badding Somerjoki (Ja rokki soi 1974), sekä veljesten levymerkillä äänitteitä julkaisseet Tarja Ylitalo, Bogart Company ja Veli-Pekka Lehto, josta tuli veljesten pääasiallinen ja merkittävin sanoittaja 1980-luvulla. Muita tekstittäjiä ovat olleet muun muassa Jiri Nikkinen, Vexi Salmi, Chrisse Johansson ja Jari Salonen. Veepee Lehdon ensimmäiset tekstit Matille ja Tepolle olivat Et voi tulla rajan taa ja Mä näitä polkuja tallaan. Lehdon tekstit poikkesivat iskelmän valtavirrasta vakavuudellaan ja syvällisyydellään, käsitellen kuolema-aihetta ja mustasukkaisuutta. Jälkimmäisen teeman tiimoilla liikkunut Missä sitä ollaan oltu? aiheutti myös pahennusta; monet eivät ymmärtäneet laulun ironiaa ja syyttivät tekstiä sovinistiseksi. Veepee Lehdolla on omien sanojensa mukaan "aina ollut haittana saada joka biisiin jotain sanomaa"5. Tarinoissa pitää olla opetus.

Vuonna 1981 ilmestynyt albumi Et voi tulla rajan taa oli valtava menestys, siitä tuli 1983 kolmas suomalainen platinalevy, kun platinaraja tuolloin oli vielä peräti 100,000. Levyä on tähän mennessä myyty yli 121,600 kappaletta. Myös Pidä itsestäsi huolta (1982) myi platinaa. Vuoden 1983 timanttilevy Minuun voit luottaa oli maamme ensimmäinen ennakkoon yli 50,000 kappaletta myynyt äänite; lopulta levyä myytiin yli 85,000 ja veljeksiä revittiin keikoille joka suuntaan. Matti ja Teppo olivat nyt Suomi-iskelmän lippulaiva – aikana jolloin lehdistö suomirockin ja Dingon kultakaudella valitteli, että iskelmä on kuollut. Pilkan ja vitsailun veljekset ovat kuitenkin aina ottaneet naurussa suin, terveen itsetunnon ja itseironian hengessä.

Vanhemman veljensä, oopperalaulaja Seppo Ruohosen kanssa duo levytti ensi kerran vuonna 1984, yhteisalbumille Lauluja sinulle.

Tunne kuinka vauhti kiihtyy

1980-luvun loppupuolella Matti ja Teppo työnsivät rokahtavamman vaihteen päälle – levymogulien ja kollegoiden kauhunsekaisista varoituksista huolimatta. Resepti maistui kansalle kuitenkin aivan yhtä hyvin kuin edellinenkin: klassikoiksi nousivat Kaiken takana on nainen sekä Mä tanssin hullun lailla. Ylennysmerkkipatsaat vuoden myydyimmästä levystä ja myydyimmistä artisteista luovutettiin heille 1982.

Suomen johtava räävitön huumoriorkesteri Sleepy Sleepers oli esittänyt keikalla kappaleen Kaiken takana on nainen ja saanut aikaan hillittömän yleisöreaktion. Yhtye päätti tehdä jymy-yllätysliikkeen sekä omille että Matin ja Tepon faneille levyttämällä albumillisen Ruohosten hittejä. Julkaisulupaa pyydettäessä veljeksiä hieman hirvitti, mutta luvan kieltäminen olisi tuntunut nipottamiselta. "Menköön syteen tai saveen, antaa äijien riehua", tuumivat veljekset.4 Sleepy Sleepers Sings Matti & Teppo ilmestyi 1987 (Johanna, AMT) ja siitä tuli yhtyeen kaikkien aikojen myydyin levy, joka myi jopa enemmän kuin Matin ja Tepon oma sen aikainen kulta-albumin Kaiken takana on nainen. Kesällä 1987 duo teki konserttikiertueen taustaorkesterinaan Finlanders.

Matti ja Teppo myivät tuotantoyhtiönsä Musiikki Fazer Oy:lle 1988. Ajoitus oli täydellinen, sillä lama ja levymyynnin laskukausi kolkuttelivat juuri ovelle. Seuraavana vuonna he perustivat uuden yhtiön, MTR Music Oy:n, joka keskittyi julkaisemaan vain duon omia levyjä. Vuonna 1989 veljesten tekemä Pieni ystäväin oli vuoden Syksyn Sävel -kilpailun voittajakappale. Vuonna 1994 Matti ja Teppo ylittivät ensimmäisinä artisteina Suomessa yli miljoonan myydyn levyn rajan.

Kolmen vuoden levytystauon jälkeen alkoi uusi vuosituhat jälleen hedelmällisissä merkeissä, kun vuoden 2001 beat-iskelmästä Ensimmäinen tuli suuri hitti. Teksti oli Jiri Nikkisen, joka sanoitti puolet koko samannimisestä albumista. Nimimelodia on Matin suurimpia suosikkeja omista töistään. Seuraavana vuonna ilmestyi kokoelma-albumi duon valssilevyistä sekä kokoelma Näin se kesäloma toimii, jolla on vanhojen hittien lisäksi versioita muiden tekemistä kappaleista. Syksyllä 2003 ilmestyi albumi Hänelle, ja albumi Satoi tai paistoi oli vuoden 2008 myydyin iskelmälevy, joka pysyi Top 40 -listalla 23 viikkoa.

Kelpo naapurinpoikia ja unelmavävyjä

Veljesten – varsinkin Tepon – suhde uskontoon on selkeä ja he ovat julkaisseet myös hengellisiä lauluja kolme albumillista nimellä Toivon ja hiljaisuuden lauluja. He ovat levyttäneet myös "pettuleipägospel"3-mies Jaakko Löytyn lauluja.

Matin ja Tepon salaisuus on tuttu ja turvallinen tyyli yhdistettynä vahvasti elämänmakuiseen sanomaan. He laulavat arkisista asioista tavallisille ihmisille. Iskelmien melankolia on Matin ja Tepon lauluissa jalostunut tarinoiksi, joissa paljastuvat elämänkohtaloiden syyt ja seuraukset; Mä joka päivä töitä teen kertoo lähiöperheen haaveista ja saavutuksista maanläheisesti. Heillä on myös kykyä ja uskallusta uudistua, mikä kuului 1980- ja 1990-luvuilla rock- ja teknovaikutteina. Harva laulaja tai yhtye on saanut aikaan vastaavanlaista menestystä ja ihailua, sekä tunteita puolesta ja vastaan. Duo on ollut rakastettu ja vihattu, palvottu ja pilkattu, mikä kertonee myös substanssista – veljekset eivät jätä kuulijaansa välinpitämättömäksi.

Veljekset ovat erottamattomat, dynaaminen duo, joka täydentää toisiaan ja sulautuu yhdeksi valloittavaksi persoonaksi. Tuntuisi mielettömältä ja katastrofaaliselta jos he esimerkiksi erkanisivat "soolourille". Pari on kuin onnistunut sarjakuvahahmotelma. Ahkeran keikkailun ja luontevan yleisökontaktin ansiosta kansa pitää turkulaisveljeksiä kuin naapurinpoikina, jotka tulkitsevat sekä ihmisten syviä että pinnallisempia tuntoja ymmärrettävästi ja koskettavasti.

Surullisten ja synkkienkin tekstien katharsis-vaikutusta ei ole syytä väheksyä, eikä toisaalta veljesten rempseää, itseironista ja optimismia tihkuvaa otetta voi yliarvioida. Matti ja Teppo laulavat "jokapäiväisistä asioista, suomalaisen miehen ja perheen arjesta, tavalla jossa yksinkertaistuksia olennaisempi on helppo mahdollisuus samastua"1.

Bibliografia ja lähteet

1 Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja. Otava, Helsinki.

2 Gronow, Pekka, Lindfors, Jukka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 - Tanssilavoilta tangomarkkinoille. Tammi, Hämeenlinna.

3 Gronow, Pekka, Lindfors, Jukka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin. Tammi, Hämeenlinna.

4 Heikkilä, Markku 2006: Matti ja Teppo – Vitsit ja vaiheet. WSOY, Juva.

5 Kaarsalo, Juha 2007: Huumorimies on vakavalla asialla. Selvis 2/2007.

6 Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas. 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. WSOY, Jyväskylä.

Sanottua

"Kun Matin ja Tepon menestystä ajatellaan, yksi seikka yleensä unohtuu. Menneinä vuosikymmeninä kriitikot valittivat iskelmien eskapismista. Ollaan vain satumaissa ja kaukorannoilla eikä töistä ole tietoakaan. No, Matin ja Tepon lauluissa tehdään joka päivä töitä (tai kuten uudessa versiossa, ”joku päivä”). Niissä herätään aamulla, mennään töihin ja silti rakastetaan hullun lailla. Lomakaan ei ole hurmion utopiaa vaan nimenomaan lomamatka, jonka duunari ansaitsee kerran vuodessa. Matti ja Teppo ovat yleisön elämän ja tunteet ymmärtäviä taiteilijoita. He osaavat panna sanoja ja nuotteja toistensa perään niin, että kansa tunnistaa lauluista itsensä. Ei sellaisia lauluntekijöitä liikaa ole iskelmätaivaalla." (Kari Salminen: Matti ja Teppo ottavat yleisönsä kuin lavakoomikot. Turun Sanomat 26.10.2010.)

"Meille sopiva peruslinja on kuitenkin aina ollut kotimaisen tuotannon esittäminen. Jos ajatellaan minkä henkisiä ne sanoitukset ovat, niin niissä on sellainen suhteellisen optimistinen tulevaisuudenkuva: vielä on toivoa kun jaksetaan yhdessä kestää nämä hommelit. Se on se perusasia."1

"Kuolemasta meillä oli nämä kaksi laulua, Et voi tulla rajan taa ja Pidä itsestäsi huolta. Niissä tuotiin meidän mielestämme mielettömän kauniisti nämä asiat esiin. Puhe kuolemalla ratsastamisesta tuntui oudolta, ihan niin kuin kuolemaa ei voisi tuoda elämään ja lauluihin. Ja kun näitä muita juttuja tehtiin, meillä oli enemmänkin pilke silmäkulmassa. Ihmeteltiin, että joku ottaa noin tosissansa sen homman. Ostava yleisö sen sijaan kuunteli meitä selvästi samalla aaltopituudella, eihän tämä nyt niin kamalan vakavaa ole.”2

"Topi kunnioitti sitä että me oltiin rämäpäitä ja rohkeita, tehtiin omia laulujamme ja luotiin omia juttuja. Kyllä hän välillä veti laatikkonsa auki ja sanoi, että olisi näitäkin biisejä, mutta työnsi sitten sen laatikon kiinni saman tien."2

Valikoitu diskografia

Singlet:

Sinut kerran kun näin / Jos olet onnellinen (Polydor 1969)

Kissankultaa / Kai vielä muistat minut kerran (Polydor 1970)

Et voi tulla rajan taa / Lokkien huudot jo kantaa (M&T 1980)

Näitä polkuja tallaan / Lähtöhetki (M&T 1981)

Kuka on tuo mies? / Äiti (M&T 1982)

Pidä itsestäsi huolta / Mä joka päivä töitä teen (M&T 1982)

Kunnon mies / Se toinen nainen (M&T 1983)

Missä sitä ollaan oltu? / Paras ystävä (M&T 1983)

Kaiken takana on nainen (M&T 1987)

Mä tanssin hullun lailla / Liikettä sydän saa (M&T 1987)

Aito tunne / Minä rakastan sua (MTR 1989)

Näin se kesäloma toimii (MTR 2001)

Ensimmäinen (MTR 2001)

Hani hani (MTR 2003)

Pöytä täyteen! (MTR 2006)

Tiedäthän sen (MTR 2008)


Albumit:

Matti ja Teppo (Finnlevy 1972)

Ota kiinni (M&T 1975)

Cara mia (M&T 1976)

Sait mitä hait (M&T 1977)

Et voi tulla rajan taa (M&T 1981)

Pidä itsestäsi huolta (M&T 1982)

Minuun voit luottaa (M&T 1983)

Lauluja sinulle (M&T 1984) – Matti, Teppo & Seppo Ruohonen

Kuulut aikaan parhaimpaan (M&T 1984)

Kaiken takana on nainen (M&T 1986)

Matti & Teppo '87 (M&T 1987)

Aito tunne (MTR 1989)

Joulu on rakkautta (MTR 1989)

Taivaan merkit (MTR 1991)

Jää mun luo (MTR 1992)

Kaikki peliin (MTR 1994)

Luotuja kulkemaan (MTR 1997)

Ensimmäinen (MTR 2001)

Hänelle (MTR 2003)

Joulun aika (MTR 2004)

Pöytä täyteen (MTR 2006)

Satoi tai paistoi (MTR 2008)

Peruskallio (MTR 2010)


Suuret valssisuosikit 1-3 (MTR 1990, 1995 ja 1998)

Toivon ja hiljaisuuden lauluja 1-3 (MTR 1995, 1997 ja 2006)

Muut huomautukset
Suomen menestynein duo, 1.500,000 myytyä levyä: 27 kultalevyä, 7 platinalevyä ja 2 tuplaplatinalevyä.

Tunnustuksia: Iskelmä-Finlandia 2004, Emma-patsas 1983 ja 2007, Vuoden tanssittaja -palkinto 2006, Turun tähti -laatta (Walk Of Fame) 1996, Olavi Virta -stipendi 1987, Vuoden vaikuttaja -palkinto 1987.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy