BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Viljo Immonen

s. 0.0.1919 - 0.0.0
k. 0.0.1979 - 0.0.0

Teksti Jari J. Marjanen (VYS ry)
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiViljo Kalervo Immonen
Oikea nimiViljo Immonen
AliaksetVilski (lempinimi)
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1919 - 0.0.0
Helsingin reaalilyseoon ("Ressuun")0.0.1930 - 0.0.0
Ensimmäinen levypakina Yleisradiossa0.0.1946 - 0.0.0
Filosofian kandidaatin tutkinto0.0.1947 - 0.0.0, Helsingin yliopisto
Ensimmäinen laulelma- ja kitarailta0.0.1948 - 0.0.0, Vaasan kaupungintalo
Ensimmäinen kitarailta Helsingissä0.0.1949 - 0.0.0, Konservatorion sali
Kitaraseuran perustaminen0.0.1950 - 0.0.0, Helsinki
Kuolinaika0.0.1979 - 0.0.0
Roolit ja soittimet
Roolitmuusikko (päärooli), laulaja (uran alkuvaiheissa)
Soittimetkitara (pääinstrumentti), viulu (ensimmäinen soitin lapsena)
Linkit
Immonen oli Helsingin Kitaraseuran perustajajäsen
http://www.kitaraseura.fi/kitaraseura/
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Vaikuttajat
George de Godzinsky
Toivo Haapanen, opettaja Helsingin yliopistossa
Andrés Segovia, klassisen kitaransoiton opettaja
Martti ("Pyssy") Turunen, YL:n kuoronjohtaja
Olavi Virta, esiintymiskumppani
Muut henkilöyhteydet
Osmo ("Ossi") Aalto, muusikkokumppani
Heikki Aaltoila
Einar Englund
Ingmar Englund, kitaristikollega
Aarre Koskela, muusikkokumppani
Jaakko Noso, kitaratehtailija
Riitta o.s. Närhi, aviopuoliso 1944, avioero 1952
Ivan Putilin, kitaristikollega ja opettaja
Anna-Liisa Pyykkö, esiintymiskumppani
Tauno Rautiainen, toimittaja, nuoruudenystävä
Aili Tikka, yhteyshenkilö Yleisradion musiikkiosastossa
Toivonen, Esko, (Eemeli) kitaransoitto-oppilas
Pentti Törrönen (myöh. Tauro), muusikkokumppani ja koulutoveri
Yhtyeet
Harmony Sisters, lauluyhtyeen säestäjä
Sävelsiskot, lauluyhtyeen säestäjä
Biografia
Viljo Immosesta tuli klassisen kitaran taituri, joka sai oppia kuuluisalta Andrés Segovialta. Hän aloitti varsinaisen uransa kuitenkin orkesteri- ja jazzkitaransoittajana, minkä ohessa hän teki maamme ilmeisesti ensimmäiset sähkökitaralevytykset, ja toimipa hän sekä soolo- että kuorolaulajanakin. Hänen laatimansa kitaransoiton oppikirjat olivat uraauurtavia ja laajalti käytössä.

Viljo Immonen katsoi itse perineensä musikaalisuutensa äidiltänsä, joka oli "Sortavalassa syntynyt iloluontoinen karjalaisihminen, jolla oli todella musiikki veressään". Äiti vei kansakouluikäisen pojan kylään tuttavaperheisiin, joissa hän yleensä pääsi tai joskus joutuikin laulamaan, osittain englannin kielellä, jota hänen venäläissyntyinen musikaalinen ja kielitaitoinen lankonsa oli hänelle opettanut.

V. 1928 hän pääsi Helsingin Kaisaniemen kansakoulun 2. luokalla ollessaan Alfred Hiilimiehen johtamassa poikakuorossa esiintymään Markus-sedän (Markus Raution) lastentunneille Yleisradioon. Saman vuoden jouluna hän sai lahjaksi viulun, mutta kului kuitenkin vuosia, ennen kuin hän alkoi kiinnostua tästä soittimesta, ja sitten hän "opiskeli pari vuotta Helsingin Kansankonservatoriossa jaloa viulunsoittoa". Keväällä 1936 hän sai kuitenkin em. langoltaan lahjaksi venäläisen kitaran, josta hän sitten todella innostui, ja viulu sai soittimena jäädä.

Syksyllä 1936 Immonen oli perustamassa muitten jazzmusiikkia harrastavien sekä suomen- että ruotsinkielisten koululaisten kanssa silloin Helsingin koulupiireissä tunnetuksi tullutta White Dandies -nimistä yhtyettä ("pientä big bandia"), jossa hän toimi sekä kitaristina että laulusolistina. White Dandies -orkesteri soitti vuonna 1937 Messuhallin vapunvastaanottajaisissa vuorotellen Melody Makers -orkesterin kanssa; palkkiona soittajista kukin sai 300 markkaa silloista rahaa, joka oli koulupojalle melkoinen summa, ja kitaristin oman kertoman mukaan "tämä vappukeikka teki hänelle mahdolliseksi ensimmäisen oman orkesterikitaran hankkimisen".

Samana syksynä (1936) hän sai myös ensimmäisen ja varsinaisesti ainoan kerran kotimaassa kitaransoiton opetusta Ivan Putilinilta; kymmenestä tunnista maksoi taas edellä mainittu suopea lanko.

Ylioppilaaksi tultuaan Immonen astui kesällä -38 vapaaehtoisena "rantapyssyyn" (rannikkotykistöön), jolloin hän heti Isoonsaareen-tulopäivänä joutui heti Isonsaaren "herrojen kokelaiden" joukosta erään kitaransoittoa harrastaneen opettajaksi, ja niin Immonen sai elämänsä ensimmäisen soitto-oppilaan, tosin muitten kokelaitten tietämättä. Vuoden 1939 syksyllä varusmiespalveluksen päätyttyä Immonen oli kitaroineen mukana eräässä radiokuunnelmassa säestäjän ominaisuudessa, jolloin hän sai ensimmäisen radiopalkkionsa. Kesäkuun 11. pnä 1940 hän taas pääsi ensimmäisen kerran soittamaan kitarasooloja Yleisradiossa. Vuonna 1940 syksyllä hän aloitti yliopisto-opinnot "lopullisena päämääränä musiikkitieteen maisterin tutkinto".

 

Sanottua
Immosen omaelämäkerrasta: "Kitaran kielen katkeaminen kesken suoran radiolähetyksen ei ole todella mikään hauska asia. Sellainen juttu sattui tämän kirjoittajalle kerran, mutta tällöin olin vain Olavi Virran radioyhtyeen jäsen, ja hänellä oli oma (samanmerkkinen soitin, kuin minulla) kitaransa studiossa, joten hän ojensi sen heti käteeni, ja soitto jatkui..."

Valikoitu diskografia
Tauno Palo viulun [Wolde Jussila] ja kitaran [Viljo Immonen] säestyksellä (1942): Soittoniekka (Spelmannen), laulelma. Ragnar Ågren, suom. Kyllikki Solanterä, sov H.Sjöblom. Columbia CY 821-2.

Rytmin Swing-yhtye, joht. Toivo Kärki (toukokuu 1946) [Niku Voutilainen (klarinetti), Per-Erik
Förars (viulu), Viljo Immonen (sähkökitara), Leroy Wickström (kitara), Toivo Kärki (piano), Erik Lindström (basso), Jaakko Vuormaa (rummut)]: My Serenade, foksi. Säv. Toivo Kärki. Rytmi B 2166.

Olavi Virta, Viljo Immonen, Sävelsiskot ja Suuri tanssiorkesteri, joht. George de Godzinsky (1950): Bolero, tangofoksi[!]. Säv. Paul Durand, alkup.san. Henri Contet, suom. Usko Kemppi, sov. G. de Godzinsky. Philips REW 402.

Bibliografia ja lähteet
Immonen, Viljo (koonnut ja toim.) (1970): Kitara ja laulu. Fazer. Helsinki.

Immonen, Viljo (1968): Kitarakirja. Kokoelma kitarasooloja. Fazer. Helsinki.

Immonen, Viljo (useita julkaisuvuosia): Kitarakoulu. Osa 1: Plektrasoittoa varten. Osa 2: Sorminäppäilyä varten. Fazer. Helsinki. (Useita painoksia.)

Immonen, Viljo (1968): Kitaristin tie. Werner Söderström Osakeyhtiö. Porvoo.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy