BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU

Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry

Vuoden 1993 Juha Vainion-rahaston tunnustuspalkinto (30.000 mk) päätettiin antaa Veikko ”Vexi” Salmelle hänen työstäänsuomalaisena lauluntekijänä.  Raadin valintaperusteet olivat seuraavat :

”Vexi Salmi tunkeutui 60-luvun puolivälissä Hämeenlinnasta suureen julkisuuteen kasvinkumppaninsa Antti Hammarbergin laulujen sanoittajana. Irwin Goodmanista Vexi sai tuotannolleen instrumentin, jonka avulla laulurunoilija pystyi tallentamaan tarkasti neljännesvuosisadan suomalaista elämänmuotoa, kertomaan kriittisesti yhteiskunnallisista liikahduksista ja myös luomaan iloa ja kevennystä arkiseen aherrukseemme.

Jo pelkästään nämä uuskupletit, irvailut ja sydämeenkäyvät herkistelyt olisivat liimanneet Vexi Salmen kulttuuri-historian lehdille, mutta säveltäjä Toivo Kärjen koulussa hän pian kehitti itselleen täydellisen ammattitaidonlaulutekstien tekijänä ja hänen tyylillinen skaalansa laajeni entisestään. Hän nousi ystävänsä Juha Vainion kanssa tasavertaiseksi tekstintekijäksi ja pari oli ylivoimainen alalla. Vexi Salmen runojen ja äänitteiden tuotanto jatkuu yhä aktiivisena ja monitahoisena. Irwinin jälkeen moni muukin laulaja on saanut kiittää Vexiä menestyksestään. Hänen teksteissään tuntuu oma eletty elämä; niissä kuuluu miehen oma ehdottomuus, niissä on aistittavissa humanismi, lämpö, tieto ja viisaus.”

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy