BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU

Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry

Vuoden 1996 Juha Vainio palkinto (30.000 mk)  myönnettiin Gösta Sundqvistille. Raati kommentoi valintaansa seuraavin sanoin:

”Gösta Sundqvistin laulujen tulkkina on jo lähes 20 vuoden ajan toiminut hänen levytysyhtyeensä Leevi and the Leavings. Heidän ensimmäistä julkista esiintymistään on nämä vuodet saatu turhaan odottaa. Yhtye on ahkerasti piiloutunut studioon ja saattanut julkisuuteen laajan tuotannon. Pari kertaa on sentään vierailtu televisiossa.

Yhtyeen sielun, säveltäjä-sanoittaja-kitaristi-laulaja Gösta Sundqvistin kiinnostuksen musiikkiin herätti 60-luvun suuret iskelmätähdet, kuten Olavi Virta ja Laila Kinnunen. Tuleva lauluntekijä imi itseensä Helismaan ja Saukin tekstitekniikan ja tunnusti myös myöhemmin Juha Vainion esikuvakseen. Niinpä Gösta Sundqvistin laulut ovat muotoon runoiltuja, tarina kulkee ja havainnot maailman menosta ja ihmisten ongelmista ovat teräviä.

Radion äänilevyohjelmista ovat vuosien mittaan korviimme osuneet Gösta Sundqvistin ikivihreyden kokeneet laulut; Elämänmeno, Takaisin Pohjois-Karjalaan, Poika nimeltä Päivi, Mitä kuuluu Marja-Leena ja monet muut. Leevi and the Leavings on ansiokkaasti rikkonut rokin ja iskelmän turhia rajoja. Sundqvistin lauluissa piirtyy eteemme suomalainen sielunmaisema ikään kuin Pohjois-Karjalassa syntyneen, Helsingin Punavuoressa elelevän viisaan talonmiehen näkemänä. Nuo laulut auttavat meitä suomalaisia ymmärtämään toisiamme ja enkä myös hiukan itseämme.”

Gösta Sundqvist ei saapunut Kotkaan vastaanottamaan palkintoa Juha Vainio -konsertin yhteydessä vaan kirjoitti 26.7.1996 Helsingissä päivätyn viestin:

”En tuntenut ihminen Juha Vainiota muuten kuin hänen tekstiensä ja tarinoidensa kautta.
Junnun itsensä levyttämistä lauluteksteistä osaan kuitenkin useimmat ulkoa, joten sanaseppona ja tarinankertojana taidan olla hänelle suuremmassa kiitollisuudenvelassa kuin kellekään muulle. Uskallan olettaa, ettei Junnukaan tuntenut oloaan erityisen kotoisaksi julkisuudessa ja juorulehtien palstoilla,vaan teki mieluummin tarkkoja havaintoja sivustakatsojan silmin.

Elämän ymmärtämiseen ja sen jäsentämiseen kun tarvitaan muutakin kuin julkisuutta ja juhlahumua! Olen huomannut itsessäni yhä enenevässä määrin Nestori Miikkulaisen luonteenpiirteitä ja jopa jääräpäisyyttä kaivatessani hiljaisuutta ja aikaa ajatella asioita. Toivon, ettei tällaista omissa oloissaan elelevää erakkoa pidettäisi moukkamaisena tai kiittämättömänä lurjuksena, sillä sellaiseksi en sentään tunnustaudu! Olen omalta kohdaltani kuitenkin varma, ettei elämä julkisuudessa ole ihmisen arvoista elämää, vaikka se laulun-aihetta antaisikin…”

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy