BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU

Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry

Vuoden 2000 Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinto, 30.000 mk, annettiin Pekka Ruuskalle hänen työstään suomalaisena lauluntekijänä ja sanoittajana. Raati perusteli valintaa näin:

"Pekka Ruuska, 41, on tehnyt lauluja 1970 luvulta lähtien. Ensimmäiset niistä olivat gospel-henkisiä ja ilmestyivät Livingstone-yhtyeen albumeilla 80-luvun alussa. Suomalaiset tuntevat hänet ennen kaikkea laulusta Rafaelin enkeli, joka syntyi Pariisissa huhtikuussa 1989. Vuotta myöhemmin se oli hänen läpimurtohittinsä, jonka siivittämä suosio toi kultaa ja platinaa. Rafaelin enkelissä kiteytyy modernin laululyriikan mestariteos, jossa sanoittajan siveltimellä mestarillisesti maalataan ’kuvia kuvien jälkeenkin’ kengättömistä ja lippuja salkoon hilaavista lapsista porttikongien kuiskiviin huoriin ja routaantuneen maan mustanneisiin käärmeisiin.

Pekka Ruuska on tässä kuten monessa muussakin tekstissään maalari tai valokuvaaja, joka tekee tarkkapiirteisiä havaintoja lähiympäristöstään, oli se kuinka arkinen tahansa. Hän on löytänyt omaksi lajikseen pieniin kuviin ja tarinoihin pelkistämisen, jossa yksityiskohtiin tarkentamalla hahmotetaan elämän suuria linjoja.

Muille artisteille kirjoittamissaan teksteissä Pekka Ruuska siirtyy rock-lyyrikosta lähemmäksi iskelmää välttäen onnistuneesti kliseet, epätodelliset päiväunelmat ja kaihoromantiikan. Häntä voidaankin pitää yhtenä tämän ajan suomalaisen iskelmälyriikan uudistajana ja sen modernina realistina, joka näissä rock-ilmaisua ahtaammissa tyylirajoissakin säilyttää oman persoonallisen ja tunnistettavan siveltimenjälkensä.”

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy