BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU

Palkinnot

Maija Vilkkumaalle Juha Vainio -palkinto 2010

17.8.2010
Vuoden 2010 Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinto, 6000 euroa, on annettu Maija Vilkkumaalle hänen työstään suomalaisena lauluntekijänä. Järjestyksessä 20. tunnustuspalkinto luovutettiin Kotkassa 30.7.2010.

Rahaston hallitus perustelee valintaa näin:

Maija Vilkkumaa (s. 1973) on sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjä. Hän on uudistanut suomalaista laululyriikkaa rohkeasti ja silti perinteestä ponnistaen. Hän on hylännyt vanhasta sen, mikä on kliseeksi haalistunutta samalla säilyttäen sen, mikä on hyville lauluteksteille ominaista ajasta toiseen. Hän on tämän päivän rocklyyrikko, joka laulaa yöllä Satumaa-tangon.

Maija Vilkkumaa on lämminhenkisen ironian mestari, tarinankertoja sekä synnynnäinen riimittelyn tyylitaituri. Ironia vaihtelee keskeislyrikkaa edustavasta itseironiasta nuorten ja heidän mustavalkoisen maailmansa empaattiseen kuvaamiseen tavalla, joka on terapeuttista olematta osoittelevan lohduttavaa. Nuorten alemmuudentunnot, tyttären kapina äidin ylivaltaa vastaan ja yhdessä olemisen kipukohdat ilmaistaan hänen tarinoissaan tavalla, joka on rehellistä ja liioiteltunakin totta. Ja vaikka monet tarinat ovat arjesta, on niissä usein myös tiettyä taianomaisuutta.

Hyvä laululyriikka on puhekieltä. Maija Vilkkumaan tekstit ovat malliesimerkki siitä, kuinka puhuttu, tämän päivän kieli toimii lauluissa. Hän käyttää teksteissään luontevalla tavalla riimejä, joukossa runsaasti kaksi- ja kolmitavuisia. Hänellä  on myös sisäriimejä sekä puoliriimejä ja suoranaista sanasointujen yhtäläisyyksillä leikittelyä. Suhtautumisessaan riimeihin kirjoittajalla näyttää olevan mielessään sama hyväntahtoinen ironia kuin tekstien aiheissa.

Metriikan osalta Vilkkumaa ei noudata orjallisesti perinteistä suomen kielen poljentoa, jossa paino on sanan ensimmäisellä ja kolmannella tavulla. Hän kohdistaa painon välillä toiselle ja neljännelle tavulle tavalla, jota moni muukin laululyyrikko nykyisin käyttää vastoin perinteisiä sääntöjä. On kuitenkin hyvä muistaa, että suomen kielen painotukset eivät tämän päivän puheessakaan ole yhtä puhdasoppisia kuin jotkut oppikirjat antavat ymmärtää.
 
Tunnusomaista Vilkkumaan tuotannolle ovat myös tarttuvat kertosäkeet sekä ironian rinnalla toistuva katoavaisen traaginen ja rosoinen kauneus. Jälkimmäisestä on esimerkkinä mm. Hiuksista hiekkaa, yksi niistä hänen hienoimmista lauluistaan, joille voi ennustaa pysyvää klassikon asemaa.

Se kesä kuohui ja kolisi/ kuin maailman viimeinen olisi/ päivä poltti asfalttiin reiän/ mä hukuin katseeseen ...?

Maija Vilkkumaa on julkaissut kuusi soololevyä, joista ensimmäinen oli vuonna 1999 ilmestynyt Pitkä ihana leikki ja viimeisin huhtikuussa 2010 ilmestynyt Kunnes joet muuttaa suuntaa. Lisäksi häneltä on ilmestynyt yksi live-levy ja yksi kokoelma. Kaupallisesti menestynein albumeista on ollut vuonna 2003 julkaistu EI, jota on myyty yli 120.000 kappaletta. Ennen soolouraa hän oli katusoittoryhmästä muodostuneen Tarharyhmä-yhtyeen päälauluntekijä. Yhtye perustettiin 1990 ja se lopetti toimintansa 1995 julkaistuaan kaksi albumia.

--------

Juha Vainion Rahasto on perustettu 1990. Tunnustuspalkinto myönnettiin nyt 20. kerran. Rahastoa hallinnoivat ja tukevat Kotkan kaupunki sekä Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry. Myös Juha Vainion perikunta on edustettuna hallituksessa.
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy