BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU

Uutiset

Kaikki suomalaiset savikiekot luetteloitu

30.1.2013
Suomessa julkaistiin vuosien 1901 – 1961 välillä noin kuusi tuhatta 78 kierroksen äänilevyä eli ”savikiekkoa”. Tiedot suomalaisista 78 kierroksen levyistä on nyt koottu Suomalaisten 78 kierroksen äänilevyjen luetteloon, jonka on toimittanut Rainer Strömmer. Teoksen on julkaissut Suomen äänitearkisto yhteistyössä Suomen jazz-ja pop-arkiston kanssa.

Tiedot on kerätty eri kokoelmissa säilyneistä levyistä, tietoja äänityspäivistä ja paikoista on etsitty myös levy-yhtiöiden arkistoista, kuten Lindström-yhtiön arkistosta Kölnissä. Suomen äänitearkisto on myös julkaissut erikseen luettelot suomalaisista vinyylilevyistä vuosilta 1953 – 1982.

Ensimmäinen äänilevyillä mainetta saavuttanut suomalainen oli oopperalaulaja Aino Ackté, joka levytti Pariisissa Oskar Merikannon laulun ”Pai pai paitaressu”. Viimeinen suomalainen 78 kierroksen levy oli Eino Grönin ”Karnevaalitango”. Kun se julkaistiin vuonna 1961, pääosa Suomessa myydyistä äänitteistä oli jo 45 kierroksen singlejä. Eniten savikiekkoja tehnyt suomalainen taiteilija oli Georg Malmsten, mutta tässä formaatissa uransa aloittivat myös Olavi Virta ja Laila Kinnunen. Kaikkien aikojen eniten myyty suomalainen ”savikiekko” on Annikki Tähden ”Muistatko Monrepos’n”, jota meni kaupaksi kaikkiaan 34 620 kappaletta.

Lähes kaksi kiloa painavassa luettelossa on mukana myös pieni määrä levyjä, joista ei toistaiseksi ole löytynyt yhtään kappaletta. Niitä koskevat tiedot ovat peräisin joko levy-yhtiöiden arkistoista tai sanomalehti-ilmoituksista. Esimerkiksi oopperalaulaja Abraham Ojanperä oli aikanaan tunnettu erityisesti Wagner-tulkinnoistaan, mutta hänen vuonna 1908 levyttämää ”Laulua iltatähdelle” oopperasta Tannhäuser ei tiettävästi ole säilynyt yhtään kappaletta. Luettelosta saattaa myös puuttua levyjä, joista ei ole mitään tietoja. Viitteinä tästä ovat aukkopaikat levy-yhtiöiden numerosarjoissa.

Pääosa suomalaisista 78 kierroksen levyistä on iskelmä- ja tanssimusiikkia tai humoristisia lauluja. Olavi Virta, Henry Theel, Matti Jurva, Erkki Junkkarinen ja Tapio Rautavaara vierailivat usein studioissa. Vuosien mittaan levyillä ilmestyi kuitenkin huomattava määrä suomalaista taidemusiikkia. Aino Acktén jälkeen äänilevyjä tekivät muun muassa Aulikki Rautawaara, Lea Piltti, Ture Ara ja Oiva Soini. Oskar Merikanto ja Selim Palmgren levyttivät omia sävellyksiään. Erikoisuuksien joukosta luettelosta löytyvät Isänmaallisen kansanliikkeen julkaisema ”Mustapaitojen marssi”, kommunistisen kansanedustajan Hertta Kuusisen puheet sekä suuri joukko voimistelun säestykseksi tarkoitettuja levyjä.

JAPA myy teosta hintaan 45 euroa + postimaksu.

Kuva: Wikipedia (Portable 78 rpm record player from British His Master's Voice (Model 102, c. early 1930s). Photographer: Fredrik Tersmeden, Lund, Sweden)
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy